Съветът за сигурност осъди последните бомбени нападения в Либия

0
857
02-10-2015Benghazi_Libya
Снимка: UNSMIL

Съветът за сигурност осъди категорично смъртоносни бомбени нападения от петък (20.02.),в Ал Кубах, Либия, най-вероятно дело на разпределение на Ислямска държава в Ирак и Леванта (ISIL), известна и със своя арабски акроним, Da’esh.

Според данните, атаката от петък сутринта, която бе осъществена на три отделни вълни, уби най-малко 45 души и рани десетки други. Тя започна, когато един бомбардировач взриви своето превозно средство, в близост до бензиностанция и беше последвана от две експлозии на коли, близо до дома на говорителя на Камарата на представителите на Либия.

В прессъобщение, Съветът за сигурност изрази дълбокото си съчувствие и съболезнования на семействата на жертвите на „този отвратителен акт“ и пожела бързо възстановяване на ранените.

Членовете на Съвета отново подчертаха, че ISIL трябва да бъде победена и че нетолерантността, насилието и омразата, които разпространява, трябва да бъдат ликвидирани. Извършителите на тези осъдителни актове на тероризъм, трябва да бъдат изправени пред съда.

Членовете на Съвета допълниха, че такива „продължителни актове на варварство, извършени“ от Ислямската държава не ги плашат, а по-скоро засилват тяхната решимост, че трябва да има общи усилие между правителства и институции, включително и тези в региона, които са най-засегнати, „за да бъдат преборени Ислямската държава, Ансар ал-Шариа… И всички други… организации, свързани с Ал Кайда“. Тази решителност вече е посочена в резолюции 2170 (2014) и 2199 (2015) на Съвета за сигурност.

Всички тези, които отговарят за подобни атаки, трябва да бъдат държани отговорни, Съветът за сигурност подчерта, като призова всички държави, в съответствие с международното право и съответните резолюции на Съвета за сигурност, да си сътрудничат активно с Либия и всички други заинтересовани органи.

На последно място, Съветът потвърди необходимостта от борба, в съответствие с Устава на ООН и международното право, със заплахите пред международния мир и сигурност, причинени от терористични актове. Всички актове на тероризъм са престъпни и неоправдани, независимо от мотивацията,която стои зад тях.

 

Източник : UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова