Бежанска вълна залива Свиленград

0
735

„Бум“ на опитите за нелегално преминаване на т. нар. зелена граница в района на Свиленград в последно време отчитат от Районна прокуратура и Гранична полиция. Бежанският натиск е нараснал няколко пъти в сравнение с миналата година и предишни периоди. Само от 1 до 18 септември в свиленградската районна прокуратура са образувани 40 преписки за 60 – 70 души, пробвали да преминат браздата без разрешението на надлежните органи на властта.

Работата в съда и прокуратурата в настоящия момент е изключително натоварена, сподели административният ръководител на обвинението тук Антон Стоянов. Основно – поне 60 на сто, нарушителите са от Ирак и Сирия, посочи Стоянов. Това потвърди и началникът на ГПУ – Свиленград Георги Калайджиев.

Броят на задържаните е по-голям от броя на подсъдимите, тъй като част от тях заявяват, че искат да се ползват от статут на бежанци и не стигат до прокуратурата. Те биват настанявани в Центъра за бежанци край с. Пъстрогор. В момента 192-ма чужди граждани са настанени в Центъра, обяви  директорът на Агенцията за чужденците Никола Казаков. Толкова хора в тази институция от откриването й досега не е имало. Най-вероятно тенденцията за увеличаване на емигрантския поток ще се запази, прогнозира Казаков.

В същото време са намалели опитите за нелегално преминаване през ГКПП Капитан Андреево, като eдинични са случаите на укрити хора, предимно турци, в леки коли, автобуси и камиони, съобщиха от Гранична полиция.

Източник

Източник на снимката