Джо Байдън и Си Дзинпин ще се срещнат

0
144

Белият дом съобщи в понеделник, че президентът Джо Байдън и китайският президент Си Дзинпин ще обсъдят укрепването на комуникацията и как да управляват съперничеството между двете страни, когато се срещнат в рамките на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) тази седмица.

 

Срещата на четири очи ще се състои в Сан Франциско в сряда, 14.11., и ще бъде първата  между Байдън и Си от година насам, с цел да се намали напрежението между двете свръхсили. Съветникът по националната сигурност на Белия дом – Джейк Съливан – заяви пред репортери, че американският президент вярва, че няма заместител на дипломацията лице в лице за управление на сложните отношения.

„Очакваме, че лидерите ще обсъдят някои от най-фундаменталните елементи на двустранните отношения между САЩ и Китай, включително значението на укрепването на каналите за комуникация и отговорното управление на конкуренцията, така че да не се стига до конфликти“, каза Съливан, визирайки Китайската народна република. „Начинът, по който постигаме това, е чрез интензивна дипломация. Така изчистваме погрешните схващания и избягваме изненадите.“

Съветникът по националната сигурност на Белия дом добави, че Байдън ще отиде на срещата със солидни позиции, след като в Съединените щати се наблюдава  “най-силното възстановяване и най-ниската инфлация сред всички водещи икономики“.

Той заяви, че Вашингтон очаква конкретни резултати от срещата и се надява да види напредък във възстановяването на връзките между военните от двете страни и в борбата с търговията с фентанил, която се е превърнала в сериозен проблем за Съединените щати. Миналата година Китай прекъсна военните комуникации със Съединените щати след посещението на тогавашния председател на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван. Напрегнатите отношения се влошиха още повече, когато през февруари САЩ свалиха китайски метерологичен балон.

Съливан заяви, че комуникацията между военните суперсили е начинът да се гарантира, че конкуренцията им няма да премине в конфликт, и че Китай е бил „конструктивен“ в диалога, предшестващ срещата на върха.

„Ще видим какво ще се случи в Сан Франциско и президентът ще може да съобщи след срещата дали в действителност сме постигнали напредък във възстановяването на военните връзки“, каза той.

Познанството на Байдън и Си започва преди повече от десетилетие. Те са провеждали многочасови разговори в рамките на шест срещи след встъпването в длъжност на Байдън през 2021 г. Оттогава обаче те са се срещали лично само веднъж, а Си не е посещавал Съединените щати от 2017 г. насам.

Очаква се срещата да обхване и глобални въпроси – от войната между Израел и Хамас до нахлуването на Русия в Украйна, връзките на Северна Корея с Русия, Тайван, правата на човека, изкуствения интелект, както и „справедливите“ търговски и икономически отношения, заявиха висши служители от администрацията на Байдън.

Лидерите от 21-членния форум на АТИС трябва да се съберат в Сан Франциско от сряда до петък, а войните в Близкия изток и Украйна разделиха мненията сред тях.

Автор: Белослава Тенчева

Източник