Български младежки делегат – за вдъхновението, постоянството и отговорността

0
1068

rsz_bgyd_ny_pic1

Български младежки делегат е програма, даваща възможност на младите хора в България да представят своите виждания и да застанат зад своята кауза пред експерти и дипломати от най-високо ниво. За девета поредна година конкурсът за избор на бъдещите двама делегати е отворен, а крайният срок за кандидатстване или номиниране е 19. юни 2015 г. 23: 59 ч. А какъв всъщност е Българският младежки делегат?

Кауза

Български младежки делегат човек, на когото не са чужди проблемите на младите хора, но не са му чужди и решенията на подобни проблеми. Това е човекът, който разбира, осъзнава и променя условията. Човекът, който работи усилено за каузата, която най-силно буди усещането му за справедливост и промяна. Каква е Вашата кауза? Забелязвате ли проблемите около себе си или ги игнорирате, смятайки, че те никога няма да се променят?

Отговорност

Отговорността е особено важно черта, която делегатът на България в ООН трябва да притежава. Но може би ще попитате: Отговорност към какво и към кого?

Отговорност пред младите хора в България, към всички младежки делегати през годините, както в страната, така и по света, пред Дружество за ООН и пред Програмата. Българският младежки делегат трябва да е отговорен и към себе си. Към своите мечти, цели и разбирания. Това е отговорност към изграждането на обществото, в което искаме да живеем. Отговорност към предприемането на малки, но значими стъпки в търсенето на нови пътища и възможности. Отговорност, че ще вървим към целите си, няма да разчитаме на някой друг вместо нас да направи промяната, която искаме да видим и че ще искаме гласът ни да бъде чут.

Вдъхновение

Както всяко друго начинание, за да си успешен младежки делегат не може да разчиташ само на себе си. Макар и на пръв поглед да изглежда така, да си делегат не означава да си индивидуален играч, а да си екипен. Екипът и хората около нас са тези, които ни подкрепят и помагат, тези, които често вярват в нас, дори когато ние самите губим вяра в себе си. Те са тези, които ни вдъхновяват да работим още по-усилено и тези, на които ние служим като вдъхновение. Екипът е най-важната съставна единица за един успешен мандат на младежки делегат в ООН. А ти, уважаеми бъдещ младежки делегат, си този, който ще го вдъхнови и ще го мотивира да върви този път, заедно с теб и заедно с Дружество за ООН в България.

10805654_906738599344955_5813447308218763574_n

 

Постоянство

Колко пъти Ви се е искало да се откажете, когато неуспехите се струпат, а мотивацията и ентусиазмът отдавна са се изпарили? Вероятно стотици, може би, милиони пъти. А колко пъти смятате, че същите мисли минават през главата на един младежки делегат? Стотици, може би, милиони пъти. Защото мотивацията не винаги трае дълго, а обстоятелствата ни притискат и ни карат да се отказваме от целите си. За един успешен български младежки делегат обаче волята и желанието за промяна и успех надделяват над разочарованието от моментните неуспехи, а вярата, че всяка цел и кауза, в която дълбоко вярваме си струва ни дава мотивация да продължим да работим, дори с още повече хъс.

Особено важно е и разбирането, че резултати в сферата на политиката за младежта в международен и национален план  идват с времето. Делегатът трябва да има поглед върху голямата картинa, да може да се обърне назад и да види усилията на всички преди него и едновременно да бъде визионер и да разбира, че всяка една негова малка крачка тук и сега, ще даде своето отражение в дългосрочните резултати на Програмата.

Креативност

Да си креативен означава толкова много неща, които могат да се опишат в отделна статия. Накратко, бъди човекът, който винаги може да открие ново, различно решение. Човекът, който мисли извън приетите и наложени норми и не се страхува да бъде иноватор. Човекът, който е готов да предприеме ново предизвикателство.

Да си български младежки делегат не означава да си супергерой – необикновен или митичен. Българският младежки делегат може да е всеки. Но, ако се вгледаме по-внимателно ще открием в него или нея, онези особени качества, които го/я отличават – мотивацията, решителността, креативността, отговорността, желанието за промяна и упоритостта да не се отказва при първата трудност. Това е български младежки делегат и това може би… си точно ти!