Политическа конфронтация в Тайванския проток

Президентът на САЩ Джо Байдън и министър-председателят на Япония Кишида Фумио потвърдиха "решимостта си да поддържат мира и стабилността в Тайванския проток".

0
124
Президентът на САЩ Джо Байдън и министър-председателят на Япония Фумио Кишида си стискат ръцете преди двустранната среща помежду им, Хирошима, Япония. Снимка: Reuters

Двамата лидери „подчертаха, че се противопоставят на всякакви опити за промяна на статуквото със сила, и потвърдиха решимостта си да поддържат мира и стабилността в Тайванския проток.

Това стана в четвъртък на срещата на двамата лидери в Хирошима, Япония, преди откриването на срещата на върха на страните от Г-7, която ще продължи от 19 до 21 май.

Двамата национални лидери „се ангажираха да работят в тясно сътрудничество за справяне с предизвикателствата пред регионалната сигурност“, като Байдън нарече алианса между САЩ и Япония „крайъгълен камък на регионалния мир и просперитет“, се посочва в доклада от срещата, публикуван от Белия дом.

Регионалните предизвикателства, на които двамата лидери се стремят да отговорят заедно, включват „ядрената и ракетна програма на Корейската народно-демократична република (КНДР) и принудителната дипломация („coercive behavior“) на Китайската народна република, които са в разрез с международното право“, се посочва в доклада.

Отговорът на Китай

На обвиненията от страна на САЩ и техните съюзници, че Китай води политика на „принудителна (насилствена) дипломация“, Китайското външно министерство вчера публикува доклад, посветен на „принудителната дипломация“ на САЩ. Съдържанието му се състои от увод, заключение и три точки, озаглавени:
„I. Принудителната дипломация на Съединените щати има печална слава“;
„II. Съединените щати разполагат с много средства за насилствена дипломация“;
„III. Принудителната дипломация на Съединените щати застрашава целия свят“.

В заключението се извежда, че „Съединените щати са изобретателят и майсторът на насилствената дипломация“ и че „важна традиция в китайската дипломация е да се отстоява равенството на всички големи и малки държави и никога да не се разделя светът на различни групи или да се практикува принуда и тормоз.“ Клеветите, че Китай използва принудителна дипломация са отхвърлени като „отправяне на измислени обвинения“.

На решимостта на Япония и САЩ да поддържат мира и сигурността в региона на Тайванския проток, говорителят на външно министерство на Китай Уан Уенбин вчера отвърна:
„Истинската заплаха за мира и стабилността в района на протока е нежеланието на властите на Демократическата прогресивна партия (на Тайван) да признаят Консенсуса от 1992 г., който въплъщава принципа за единен Китай.“ Към това той прибави още „сепаратистките дейности за постигане на независимост на Тайван“, както и „опитите за промяна на статуквото, според което двете страни на Тайванския проток принадлежат на единния Китай“. Уан подчерта, че „САЩ, Япония и някои държави нарушават принципа за единен Китай, както и че подпомагат силите за независимост на Тайван в политическо, военно и икономическо отношение“. „Съвсем ясно е, че те са отговорни и за напрежението в Тайванския проток“ – каза той.

Уан завърши с послание до лидерите от Г-7:

Призоваваме САЩ, Япония и другите членове на Г-7 да се придържат към политическите документи за двустранните си отношения с Китай, да следват принципа на единен Китай, да спрат да подкрепят силите за независимост на Тайван, да спрат да правят провокации и да си играят с огъня по тайванския въпрос и никога да не застават на противоположната страна на над 1,4-милиардния китайски народ.
Тези, които си играят с огъня, ще се изгорят.