Гутериш: Страните от Г-7 са „в основата на действията в областта на климата“

0
110

“Светът разчита на блока на индустриализираните демокрации Г-7 да демонстрира глобално лидерство и солидарност”, заяви ръководителят на ООН Антонио Гутериш в неделя в Хирошима, Япония, която той определи като „глобален символ на трагичните последици, когато народите не успяват да работят заедно“ и изоставят мултилатерализма.

Г-7, която се състои от Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Обединеното кралство и Съединените щати, заедно с Европейския съюз се събира в града, където през 1945 г. е хвърлена първата атомна бомба – място, което генералният секретар Антонио Гутериш определи като „свидетелство за човешкия дух“.

„Всеки път, когато го посещавам, се вдъхновявам от смелостта и устойчивостта на хибакуша“, каза той, визирайки оцелелите от този ужасен военен акт. „Организацията на обединените нации е с тях. Никога няма да спрем да настояваме за свят, свободен от ядрени оръжия.“

Гутериш заяви, че посланието му към лидерите на Г-7 е ясно и просто: „Докато икономическата картина навсякъде е несигурна, богатите страни не могат да пренебрегнат факта, че повече от половината свя страда от дълбока финансова криза.“

Той повтори мнението си, изразено за първи път по време на официалното посещение в Ямайка миналата седмица, че проблемите, пред които са изправени развиващите се страни, имат три измерения: морално, свързано с властта и практическо.

Обсъждайки „системните и несправедливи пристрастия“ в световната икономическа и финансова система и остарялата световна финансова архитектура, ръководителят на ООН заяви, че Г-7 е длъжна да действа сега.

Преразпределение на властта

Той заяви, че финансовата система, създадена в резултат на преструктурирането от Бретън Уудс след Втората световна война, просто „не е успяла да изпълни основната си функция на глобална мрежа за сигурност“ в условията на икономическите сътресения от COVID и руската инвазия в Украйна.

Той заяви, че е настъпил моментът да се поправи системата от Бретон Уудс и да се реформира Съветът за сигурност на ООН.

Той заяви, че Г-7 не може повече да бъде страничен наблюдател: „В нашия многополюсен свят, в който геополитическите разделения се увеличават, никоя държава или група държави не може да остане безучастна, когато милиарди хора се борят с основните нужди от храна, вода, образование, здравеопазване и работни места.“

Подчертавайки опасността от пренебрегването на измененията в климата, той очерта конкретните области, в които най-богатите хора в света са от основно значение за успеха на действията в областта на климата.

Според настоящите прогнози човечеството ще се изправи пред покачване на температурата с 2,8°C до края на този век, каза той пред журналистите, а според последните данни на метеорологичната агенция на WMO следващите пет години вероятно ще бъдат най-горещите в историята.

Той заяви, че Г-7, с огромното си икономическо и финансово влияние, е „централен фактор за действията в областта на климата“, които дават резултат, „но не са достатъчни и явно сме се отклонили от правилния път“.

„Нашата програма има за цел да навакса изгубеното време. Тя призовава всички страни от Г-7 да постигнат нулево нетно потребление на енергия възможно най-близо до 2040 г., а нововъзникващите икономики – възможно най-близо до 2050 г.“

Гутериш призова и за постепенно премахване на изкопаемите горива и увеличаване на възобновяемите източници, Г-7 да се откаже напълно от въглищата до 2030 г.

 

Превод: Стела Димитрова

Източник: UN News