Отблизо с Ралица Диканска #BreakTheBias

0
536

#IWD2022 #BreakTheBias #РазбийтеПристрастията

Кампанията #BreakTheBias е част от отбелязването на Международния ден на жените за 2022 г. Целта й е да вдъхнови други млади таланти от нежния пол да разгърнат максимално потенциала си за една по-устойчива и приобщаваща среда.

Здравей, разкажи ни повече за теб и с какво се занимаваш в професионален план.

Аз съм архитект по образование, като имам щастието и да практикувам професията си – както в сферата на архитектурата, така и на интериорния дизайн. 

Какво те мотивира да избереш именно този кариерен път? Свързваш ли го с така наречения „Зелен преход“?

На шега казвам, че съм архитект „по рождение“, тъй като работя със семейството си – както родителите, така и сестра ми са архитекти. Желанието ми да продължа техния труд и да се развивам конкретно в тази професионална сфера произхожда както от средата, в която израснах, така и от мотивацията ми да създавам и градя една по-добра, благоприятна и устойчива среда за обитаване и развитие на обществото ни. 

Професията ни е тясно обвързана с околната среда и осигуряването на т.нар. зелено и устойчиво бъдеще. 

Според теб каква трябва да бъде посоката на качествена трансформация на образованието у нас и къде виждаш предимства за момичетата?

Колкото и банално да прозвучи, твърдо заставам зад мнението, че образованието ни трябва да има повече практическа насоченост. Твърде често при завършващите се наблюдава натрупване на добра основа теоретични знания, но без нужната, дори базова, подготовка за практиката след взимане на дипломата. Това е особено важно за нашата сфера, тъй като трупането на практически опит е основополагащ за качественото кариерно развитие. 

Момичетата и жените доказват ежедневно, че имат усет към детайла и са прецизни, работливи и отговорни – все качества, които са от голямо значение за нашата професия.

Ставала ли си свидетел на полова дискриминация на работното място и под каква форма?

Буквално на работното ми място – за щастие никога! 

Няма как да не обърна внимание обаче на ситуацията в общ план в сферата на строителството и архитектурата. Нашата професия може да се каже, че условно се дели на творческа и техническа част. Уви, продължава да има разбирането, че една жена няма как да има добри технически познания, които несъмнено се натрупват като теория и практика с времето. Но точно там обикновено жените са подлагани на пренебрежително отношение с оглед на специфични строително-технически знания и умения. За мен това винаги е било, а и ще бъде, само мотивация да продължавам да надграждам и да доказвам, че жените могат да се справят умело и с „мъжката“ страна на професията ни. Надявам се това да бъде устремът и на други жени архитекти и инженери. 

Защо реши да се включиш в тазгодишната глобална инициатива за отбелязване на Международния ден на жените под наслов „Да разбием пристрастията“?

Искам повече хора да разсъждават на първо място за това какви качества и капацитет притежава един човек, особено в професионален план, а не от какъв пол е. Надявам се тези думи да бъдат част от попътния вятър за разчупване на стереотипите и предразсъдъците. 

Ако можеш да се обърнеш към всички жени по света, които са засегнати от неравнопоставеността между половете, то какво би ги посъветвала, за да бъдат разчупени стереотипите?

Съветът ми би бил този, който давам всеки ден и на самата мен – да вярват в себе си и във възможностите си и да не позволяват външно мнение да влияе на посоката, в която имат желание да се развиват!