Отблизо със Стефани Грозданова #BreakTheBias

0
428

#IWD2022 #BreakTheBias #РазбийтеПристрастията

Кампанията #BreakTheBias е част от отбелязването на Международния ден на жените за 2022 г. Целта й е да вдъхнови други млади таланти от нежния пол да разгърнат максимално потенциала си за една по-устойчива и приобщаваща среда.

Здравей, разкажи ни повече за теб и с какво се занимаваш в професионален/учебен план.

Казвам се Стефани Грозданова. Завършила съм Международни отношения и Бизнес администрация, като в момента професионалното ми развитие се реализира в сферата на комуникациите и дигиталния маркетинг.

Какво те мотивира да избереш именно този кариерен път? Свързваш ли го с така наречения „Зелен преход“?

Винаги съм се интересувала от цифровизацията като двигател на технологичния прогрес. Смятам, че в 21 век ускорената дигитална трансформация е ключова за това от една страна хората в нашето общество да бъдат все по-свързани, а от друга – бизнесите да бъдат икономически по-устойчиви, конкурентноспособни и гъвкави. За мен цифровия и зелен преход са необходими стъпки, които ще доведат до внедряването на иновации в предприятията и активизиране на процесите по дигитализация в икономиката.

Според теб каква трябва да бъде посоката на качествена трансформация на образованието у нас и къде виждаш предимства за момичетата?

Израстнала съм в малко населено място и като основно поле за развитие в сферата на образованието бих отбелязала необходимостта от по-целенасочена образователна политика за обучението и развитието на младите хора в селата и малките градове. Има много способни, прозорливи и мотивирани млади жени и момичета, които поради една или друга причина са избрали личния и професионалния им път да се реализира извън столицата. Виждам като необходимост да се създадат повече и по-добри условия за натрупване и активиране на лидерските, дигитални и предприемачески умения на жените, за да могат да бъдат включени по-активно в професионалния и обществен живот.

Ставала ли си свидетел на полова дискриминация на работното място и под каква форма?

За щастие никога не съм ставала свидетел на подобно отношение на работното ми място. Показателно е обаче, че днес жените в дигиталната икономика получават по-ниско възнаграждение в сравнение с техните колеги мъже, изпълняващи същите професии. Все още съществува стереотипът, че компютърните науки, инженерството и техническите професии трябва да бъдат основно поле за развитие предимно на мъжете. Грешно е мисленето, че всеки от половете е подходящ само за определен вид работа. Днес всеки човек, достатъчно способен и придобил необходимите познания, трябва да получи възможност да се развива и да получи достойно възнаграждение за труда си. Все пак положителна промяна се наблюдава при някои от работодателите, които повишават осведомеността сред служителите си за разликите в заплащането между половете за еднакви професии, като същевременно правят положителни промени към тяхното преодоляване.

Защо реши да се включиш в тазгодишната глобална инициатива за отбелязване на Международния ден на жените под наслов „Да разбием пристрастията“?

Защото вярвам, че всеки човек трябва да бъде оценен по своите достойства и качества без значение от неговия пол, раса или принадлежност. Всеки един от нас трябва да следва мечтите си, а не пристрастията.

Ако можеш да се обърнеш към всички жени по света, които са засегнати от неравнопоставеността между половете, то какво би ги посъветвала, за да бъдат разчупени стереотипите?

Надявам се повече жени да бъдат вдъхновени от възможностите пред тяхното развитие, да не спират да съхраняват увереността в себе си и да се доказват с това, което умееят в посоката, която те са избрали за себе си.