Историческо споразумение е прието от Срещата на върха за климата COP28

0
95

Срещата на върха за климата COP28 в сряда одобри сделка, която за първи път ще тласне нациите към „преход“ от изкопаеми горива към възобновяема енергия за предотвратяване на най-лошите последици от изменението на климата.

Близо 200 държави са одобрили първото по рода си климатично споразумение за изкопаеми горива, откакто преди три десетилети са започнали климатичните срещи на върха.

Нациите-участнички приеха в сряда първото споразумение на ООН за климата, което призовава светът да се откаже от изкопаемите горива. Европейските лидери и много от нациите, които са най-уязвими от екстремни метеорологични условия, предизвикани от климата, настояваха за пълно преустановяване на използването на изкопаеми горива. Въпреки това предложението се сблъска с остра реакция от големите износители на петрол като Саудитска Арабия и Ирак, както и от бързоразвиващи се страни като Индия и Нигерия.

В крайна сметка преговарящите постигнаха компромис: Новата сделка призовава страните да ускорят глобалния завой от изкопаемите горива през това десетилетие по „справедлив, подреден начин“ и да спрат изцяло въглеродният отпечатък до средата на века. Сделката също така призовава нациите да утроят производството на възобновяема енергия, като вятърна и слънчева енергия по света до 2030 г., и да намалят емисиите на метан, който е мощен парников газ.

„Заедно насочихме света в правилната посока“, заяви президентът на COP28 Султан ал-Джабер на срещата на върха на ООН за климата в Дубай, което накара делегатите да станат и да аплодират.

„Това е план, който се ръководи от науката“, добави той. „Това е подобрен, балансиран, но без съмнение, исторически пакет за ускоряване на действията в областта на климата. Това е консенсусът на ОАЕ.“

Сделката представлява дипломатическа победа за Обединените арабски емирства, богатата на петрол държава, която беше домакин на тези преговори в Дубай под мъгливо небе само на 11 мили от най-голямата електроцентрала за природен газ в света. Султан Ал-Джабер, официален представител на Емирството и петролен изпълнителен директор, председателстващ преговорите, нарече постепенното спиране на изкопаемите горива „неизбежно“ и заложи репутацията си на това да успее да убеди други петролни нации да подпишат голямо ново споразумение за изменението на климата.

Новият проект на ООН за климата призовава за „преход“ от изкопаемите горива

Споразумение, представено рано в сряда  след официалния край на COP28  на 12 декември в Дубай, втвърдява тона на езика, като призовава за „преход“ от изкопаемите горива, въпреки че не използва термина „поетапно премахване“.

Текстът на новото споразумение , пуснат за разглеждане след още една цяла нощ на преговори, също така ще призове за „ускоряване на действията“ по време на „това критично десетилетие“ – осигурявайки по-голяма спешност от предишно предложение, широко отхвърлено от страните с екологично мислене.

Целта на споразумението от тазгодишният COP28  е изрично да „призове“ всички нации да дадат своя принос чрез поредица от действия.

Действията включват „преход от изкопаеми горива в енергийните системи, по справедлив, организиран и обективен начин, ускоряване на действията през това критично десетилетие, така че да се постигне нетна нула до 2050 г. в съответствие с науката“, се казва в новия проект.

Той насърчава поетапно намаляване на „неизтощимата енергия от въглища“ – което означава, че въглищата с технология за намаляване на емисиите чрез улавяне на въглерод, заклеймени от много природозащитници като нереалистични, могат да продължат.

Той също така поощрява „поетапно премахване на неефективните субсидии за изкопаеми горива, които не са насочени към енергийната бедност или просто не целят преход, възможно най-скоро“.

Дискусиите по време на 14-те дни на преговори в Дубай, се развиваха около това докъде може да се стигне и дали да се направи исторически призив за спиране на петрола, газа и въглищата, главните виновници за бързото затопляне на планетата.

Новата сделка не е правно обвързваща и не може сама по себе си да принуди никоя държава да предприеме действия. И все пак много от присъстващите политици, природозащитници и бизнес лидери се надяват, че това ще изпрати ясен сигнал към инвеститорите и политическите лидери, че ерата на нарастващото използване на изкопаеми горива трябва бързо да приключи. През следващите две години всяка нация трябва да представи подробен официален план за това как възнамерява да ограничи емисиите до 2035 г. Споразумението от сряда има за цел да ръководи тези планове.

Остава да се види дали страните ще изпълнят споразумението. Учените казват, че нациите ще трябва да намалят емисиите си на парникови газове с приблизително 43 процента през това десетилетие, ако се надяват да ограничат общото глобално затопляне до 1,5 градуса по Целзий или 2,7 градуса по Фаренхайт в сравнение с предишните нива. Отвъд това ниво, учените твърдят че, хората ще се борят да се адаптират към покачващите се морски нива, горските пожари, екстремните бури и сушата.

Превод: Емила-Лилия Петрова

Източници: France24; The New York Times

Вече можете да ни следвате във Вайбър и Телеграм!