Прекратяване на огъня в Газа: „в интерес на всички“

0
142
People in Rafah city in the Gaza Strip flee a missile attack by UNICEF/Eyad El Baba
UNICEF/Eyad El Baba | People in Rafah city in the Gaza Strip flee a missile attack

Прекратяването на огъня в Газа е „единственият път напред“ и „в интерес на всички“, тъй като войната представлява заплаха за мира и сигурността както за палестинците, така и за израелците за години или дори десетилетия напред, каза Върховният хуманитарен представител на ООН в Окупираната палестинска територия в сряда.

Лин Хейстингс подчерта, че засилващите се враждебни действия са изтласкали почти половината от населението на Ивицата, или около един милион души, в Рафах на юг. „Причината, поради която Газа не е в безопасност, не е само заради въздушните удари, но и поради условията, породени от масовото разселване на населението във все по-малки райони“, което също застрашава хуманитарната операция в анклава, каза тя.

Призив за освобождаване на заложници и задържани

Г-жа Хейстингс също настоя, че прекратяването на огъня е от изключителна важност, както и освобождаването на заложници, взети от Хамас по време на смъртоносните му терористични атаки в Южен Израел на 7 октомври.

Недостиг на храна за повечето жители на Газа

Почти половината от населението на север и 1/3 на юг изпитват „сериозни нива на глад“ според скорошна оценка на Световната програма по прехраната на ООН (WFP).

Отваряне на пазарите

Тя отново призова за пълното повторно отваряне на ГКПП „Керем Шалом“, намиращ се на границата между Израел и Газа, както за хуманитарен, така и за търговски превоз и подчерта, че ГКПП „Рафах“ структурно не е предназначен за преминаване на стотици камиони с хуманитарна помощ.

Атаки срещу сгради на ООН

Споменато беше и унищожаването на училището на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци (UNRWA) в Бейт Ханун на север с експлозиви от израелските сили. UNRWA изчислява, че най-малко 283 разселени хора са били убити, търсещи безопасност в нейните убежища, а почти 1000 са ранени.

Щети по инфраструктурата

Според сателитни изображения около 60% от домовете в Газа са повредени или разрушени. Обръщайки се към докладите за потенциално наводняване на подземни тунели в Газа, Лин Хейстингс предупреди, че ако това се случи, ще причини „сериозни щети“ на вече компрометираната водоснабдителна и канализационна структура в анклава, създавайки риск от срутване на сгради и пътища.

Насилието и бедността на Западния бряг

Хуманитарният координатор на ООН също подчерта все по-крехката ситуация в окупирания Западен бряг, където стотици палестинци бяха убити тази година. Около 3000 са били задържаните и липсва яснота дали ще им бъдат повдигнати обвинения и ще бъдат изправени пред съд, каза тя. Със спирането на разрешителните за работници от Западния бряг в Израел и прекъсването на търговията с Израел, липсата на трансфери на приходи към населението на територията е от изключителна загриженост, коментира Лин Хейстингс.

Източник: UN News

 

Вече можете да ни следвате във Вайбър и Телеграм!