Унгария блокира 50 милиарда евро помощ от ЕС за Украйна

0
232
Източник: iStockphoto

Унгария блокира 50 милиарда евро финансиране от ЕС за Украйна само часове, след като беше постигнато споразумение Киев да започне преговори за членство.

След продължителен дебат, продължил до сутринта в петък, държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС постигнаха предварително споразумение относно финансирането на Украйна –  специален фонд от 50 милиарда евро, който да помогне на Киев да поддържа икономиката и основните услуги в страната.

Но унгарският премиер Виктор Орбан използва правото си на вето, за да възпре трудно достигнатия консенсус. Тъй като бюджетът изисква единодушие, за лидерите беше невъзможно да продължат напред с фонда от 50 милиарда евро. Това се случи малко след като лидерите на ЕС решиха да започнат преговори за членство на Украйна и Молдова и да предоставят статут на кандидат-член на Грузия. Също така ЕС се съгласи да започне преговори с Босна и Херцеговина, „след като бъде постигната необходимата степен на съответствие с критериите за членство“. Напредъкът на балканската страна ще бъде оценен в рамките на процедура, която ще стартира през март.

Унгария отдавна се противопоставя на членството на Украйна в ЕС, но не наложи вето на започването на преговорите.

На брифинг в петък Шарл Мишел потвърди, че всички лидери на ЕС с изключение на един са се споразумели за пакета от помощи, въпреки че Швеция все още трябва да се консултира със своя парламент. „Ще се върнем към този въпрос в началото на следващата година и ще се опитаме да постигнем единодушие,“ той каза.

Украйна също така отчаяно търси одобрението на пакет от американска военна помощ на стойност 61 млрд. долара, но това решение също се отлага поради големи разногласия между демократите и републиканците.

Украйна и съседна Молдова кандидатстваха за присъединяване към ЕС, след като Русия започна пълномащабното си нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. И двете получиха статут на кандидатки миналия юни, докато Грузия беше пренебрегната по това време.

Украинският президент Володимир Зеленски написа в X: „Това е победа за Украйна. Победа за цяла Европа. Победа, която мотивира, вдъхновява и укрепва“.

Президентът на Молдова Мая Санду каза, че е чест да споделя пътя към присъединяване към ЕС с Украйна. „Нямаше да сме тук днес без смелата съпротива на Украйна срещу бруталната инвазия на Русия“, написа тя.

Германският канцлер Олаф Шолц похвали колегите си лидери за показалия „силен знак на подкрепа“, добавяйки, че Украйна и Молдова принадлежат към „европейското семейство“.

По-късно унгарският лидер се разграничи от колегите си с видеообръщение във Фейсбук: „Членството на Украйна в ЕС е лошо решение. Унгария не иска да участва в това лошо решение.“ Орбан също така твърди, че Украйна не трябва да получава големи средства от ЕС, тъй като не е част от съюза.

Преговорите за присъединяване към ЕС могат да отнемат години, така че решението от четвъртък не гарантира членство на Украйна. Страните кандидатки за членство в ЕС трябва да преминат поредица от реформи, за да покрият стандартите. След като беше обявена за страна кандидат през юни миналата година, на Украйна бяха поставени изисквания за реформи в седем сфери, които да изпълни като предварително условие за започване на преговорите. Брюксел съобщи, че страната е завършила напълно четири от седемте реформи, като се работи в областта на антикорупцията, правосъдието и правата на малцинствата. Този напредък, оценен на „над 90%“, беше обявен за достатъчен, за да позволи на Киев да влезе в следващата фаза.

Автор: Лора Димитрова

Източници:

BBC News

Вече можете да ни следвате във Вайбър и Телеграм!