Доклад на УНИЦЕФ посочва ужасяващото въздействие на Ебола върху децата

0
2667

UNicef

Около девет милиона деца са станали свидетели на „смърт и страдание отвъд тяхното разбиране“, затова опазването на децата и на техните общности, е от решаващо значение в борбата срещу Ебола в Западна Африка. Това се твърди в новия доклад на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ), публикуван вчера.

В доклада, който бе представен в сенегалската столица Дакар, Женева и Ню Йорк, УНИЦЕФ „разглежда най-драматичното въздействие, което Ебола е оказала върху децата, тъй като засегна някои от най-уязвимите общности в някои от най-уязвимите страни в света“.

От над 24 000 заразени, около 5000 са деца, а повече от 16 000 деца са загубили единия или двамата си родители, според УНИЦЕФ.

„За много от деветте милиона деца, живеещи в засегнатите райони, Ебола е ужасяваща“, твърдят от Агенцията. „Тези деца са видели смърт и страдания, отвъд тяхното разбиране“.

В доклада се посочва също централната роля, която играят общностите, в отговор на Ебола и показва обнадеждаващи тенденции в безопасното поведение.

„В Либерия, например, проучване показва, че 72% от хората вярват, че някой със симптоми на Ебола, ще получи по-добри грижи при лечение в център, което е значимо, защото много хора се опитват да задържат жертвите на Ебола у дома, което само разпространява инфекцията в общността“, според агенцията.

Публикуването на доклада става факт, няколко дни след като Световната здравна организация на ООН (WHO заяви, че в Либерия не се съобщават за нови потвърдени случаи, за втора поредна седмица от болестта, която е засегнала повече от 24 000 души с повече от 10 000 смъртни случая.

„Бумът на епидемията няма да приключи, докато не се стигне до нулеви нови случаи, и всеки един контакт е проследен и наблюдаван. Не можем да си позволим да свалим гарда“, заяви Барбара Бентейн, глобален координатор на УНИЦЕФ за Ебола.

УНИЦЕФ, които помогнаха за минимизиране риска от инфекции на Ебола, когато училищата отвориха отново след няколко месеца, когато близо пет милиона деца не са ходили на училище, отбеляза, че инвестирането в подобряване на системите на здравеопазване в засегнатите от Ебола страни, ще спомогне за решаването на други заболявания като морбили, пневмония и диария, които се отразяват тежко на децата.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова