Специален пратеник на ООН приветства освобождаването от домашен арест на йеменските лидери

1
938
607151Benomar_Yemen
UN Photo/Loey Felipe

Специалният съветник на ООН за Йемен, Джамал Беномар, приветства премахването на домашния арест на министър-председателя на страната, министъра на външните работи и други членове на кабинета като „добър жест, който може да възстанови липсващото доверие в сегашните политически преговори“.

„Тази стъпка би могла да помогне за нормализиране на сигурността и политическата ситуация в Йемен, ако бъде допълнена от изпълнението на останалите изисквания на Съвета за сигурност, както и с истинска ангажираност за постигане на политическо решение на настоящата криза“, каза Джамал Беномар.

Г-н Беномар изрази облекчение, че непрекъснатите усилия, в крайна сметка, довели до положителни резултати и завършват един аспект на „извънредна ситуация“ в Йемен, а именно поставянето на премиера Халед Баха, министъра на външните работи Абдула Алсайди и други членове на кабинета, под домашен арест.

Пратеникът изрази надежда, че освободените държавни министри ще възобновят активно своя принос за политическия живот на Йемен и за успеха на преговорите, насочени към въвеждане на преходен процес и приключване на сериозната криза, която заплашва единството, стабилността и сигурността на Йемен.

Той поднови своя призив към народа на Йемен да се придържат към разрешаване на различията си по мирен път, чрез диалог и отхвърли всички актове на насилие за постигане на политически цели и „потвърди, че с посредничеството на ООН, преговорите представляват реална възможност за постигане на консенсус по въпросите, които съпровождат прехода“.

Специалният съветник потвърди също, че ще положи всички възможни усилия, с всички йеменски старни, особено хутите, така че те да приложат резолюция 2201 на Съвета за сигурност. Това резолюция призовава за, наред с други неща, страните да се ангажират с добра воля в посредничеството на преговорите с ООН, и за хутите да изтеглят силите си от държавни институции и за нормализиране на ситуацията със сигурността в столицата Сана и други провинции.

В резолюцията се призовава за освобождаване на всички лица под домашен арест или задържани произволно, за да се позволи на всички йеменци правото на мирно събиране, без страх и да се въздържат от всякакви едностранни действия за подкопаване на политическия преход.

 

Източник и снимка: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова

Comments are closed.