Тайните служби на САЩ искат изграждане на модел на Белия дом

0
663

 

White_House
Снимка: Wikimedia Commons

Директорът на американските тайни служби Джоузеф Кланси е поискал от Конгреса финансиране за изграждането на детайлен модел на Белия дом, който ще подпомага агентите в обучението им да защитават истинския комплекс. Изграждането на съоръжението ще струва 8 млн. долара и ще се помести в съществуващ тренировъчен лагер в покрайнините на Вашингтон.

Тайните служби са отговорни за охраняването на президента и други високопоставени фигури. В момента те разполагат с несъразмерен модел на северния двор на Белия дом. Съоръжението използва стойки за колелета, които изобразяват огражденията.

„На практика тренираме на паркинг,” каза Кланси пред членовете на Конгреса.”Нямаме храстите, нямаме фонтаните, нямаме реалистична картина на Белия дом.”

Искането за изграждане на модел на Белия дом дойде във вторник, когато Кланси даде показания пред Конгреса относно скорошни пропуски в сигурността, допуснати от службата. По време на детайлен разпит, Кланси разкри, че са изминали няколко дни преди той да бъде уведомен за скорошен инцидент, при който двама старши агенти са блъснали кола в Белия дом след пиянска вечер.

„Трябваше да съм уведомен,” каза той и отбеляза, че е научил за случилото се от анонимен имейл. Кланси заяви, че двамата агенти са били отстранени, но не могат да бъдат уволнени докато тече разследване по случая.

При друг инцидент отпреди 6 месеца нарушител прескочи оградата на Белия дом и се разхождаше из комплекса, размахвайки нож. През април 2012г. няколко агенти от службата бяха замесени в скандал с компаньонки по време на президентска визита в Колумбия.

Изготвил: Габриела Минчева

Източник: BBC