Размирици в Пакистан след атентат над християни

0
1070

 

Два взрива в близост до две църкви причиниха смъртта на 14 души в християнския квартал на пакистанския град Лахор. Повече от 70 души бяха ранени при експлозиите, насочени срещу вярващите от неделната литургия в квартала Йоханабад.

От групировката „Джаматул Ахрар“, част от движението на пакистанските талибани, поеха отговорност за нападението. Според очевидци, атентатори-самоубийци са реализаторите на експлозиите, но полицията не потвърди тази информация. Амир Масих – свидетел, цитиран от агенция Ройтерс, коментира случилото се: „Чух експлозия наблизо, втурнах се натам и видях охранителят да се сбива с мъж, който се опитваше да влезе в църквата. Мъжът се самовзриви, след като не успя да влезе“.

Пакистанският президент Мамнун Хюсеин и премиерът Наваз Шариф изразиха своето възмущение и укор към извършителите. Председателят на групата „Съюз на малцинствата в Пакистан“– Тахир Навед Чаудхари, коментира след атаките в Лахор, че правителството се е провалило в задължението си да защити правата на малцинствата.

Миналата година пакистанската армия започна офанзива срещу бунтовническите бази в планинската област на северозапад, близо до границата с Афганистан. От групата на пакистанските талибани отправиха предупреждение да се очакват атаки, като отговор от тяхна страна, в най-скоро време. Въпреки това, Лахор, столицата на гъсто населената провинция Пенджаб, до голяма степен оставаше встрани от бунтовническото насилие и се смяташе за относително спокоен град.

В понеделник, Генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун осъди най-строго терористичната атака, извършена срещу християните в Пакистан. В изявлението си, той отбеляза своята сериозна загриженост относно извършеното от пакистанските талибани престъпление и заплахата им да продължат с атаките и в бъдеще.

Християните съставляват около 2% от преобладаващото мюсюлманско население на Пакистан. Атаките срещу тях в страната не са рядкост. През декември миналата година, нападение над училище в Пешавар доведе до смъртта на най-малко 130 души, по-голяма част от които – деца. От ООН обявиха този акт за „форма на див екстремизъм“, като се счита и за най-смъртоносното нападение над малцинство в страната.

Бурни протести на християнското общество в Лахор избухнаха в отговор на атаката на талибаните. Стигна се до сериозно насилие – пътища бяха блокирани, демонстрантите разбиха коли, хвърляха камъни, палеха гуми, имаше ранени, а в тълпата дори бяха убити по жесток начин двама мъже, нарочени за участници в атентата. Наложи се полицията да използва сълзотворен газ за усмирение на хората, а управляващите призоваха протестиращите да не вземат закона в свои ръце. Протести започнаха и в други градове на страната.

 

Източници: UN News Centre, BBC и BBC

Изготвил: Вилияна Узунова