Нигерия: Представител на ООН призовава за провеждане на мирни избори

0
998
11-19-2014Jeffrey_Feltman
Снимка: AU/UN/IST/Tobin Jones

Вчера (16.03.), представител на ООН пристигна в Нигерия на двудневно посещение, насочено към оказване подкрепата и солидарността на световната организация за страната, в навечерието на общите избори, които започват на 28 март.

Първоначално изборите трябваше да се състоят на 14 февруари, но бяха отложени, поради съображения за сигурност.

„По време на срещите, г-н Фелтман ще подчертае посланието на Генералния секретар за значението от провеждането на изборите, в съответствие с новия избирателен календар, издаден от Централната избирателна комисия (INEC)“, заяви говорителят на ООН, Фархан Хак.

„Той ще насърчи всички съответни национални институции да работят с избирателната комисия, за да гарантира, че всички нигерийци ще могат да упражнят конституционното си право да гласуват свободно на новите дати“.

В допълнение, г-н Фелтман повтори необходимостта всички нигерийци да работят заедно, за да се създаде среда, която да благоприятства провеждането на честни и мирни избори, отбеляза още говорителят.

Г-н Фелтман, който бива придружаван от представителя на високо равнище на Генералния секретар за Нигерия, Мохамед Ибн Кхамбас, също ще обсъди ситуацията в североизточната част на Нигерия, в резултат на продължаващите безразборни и брутални атаки на Боко Харам срещу цивилното население.

 

Източник и снимка: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова