Египет: Бан Ки-Мун приветства освобождаването на журналистите на „Ал-Джазира“

0
839
Снимка: Wikimedia Commons
Снимка: Wikimedia Commons
Снимка: Wikimedia Commons

Генералният секретар на ООН, Бан Ки-Мун, приветства решението на египетските власти да освободят под гаранция задържаните журналисти на „Ал-Джазира“ Мохамед Фахми и Бахер Мохамед, с което бе сложен край на тяхното 400-дневно изпитание.

В изявление, разпространено от говорителя му, Бан Ки-Мун заяви, че се надява, както случаите на г-н Фахми и на г-н Бахер, така и тези на други журналисти, които в момента са задържани, да бъдат разрешени „експедитивно и в съответствие с международните задължения на Египет за защита на свободата на изразяване и сдружаване.“

Двамата журналисти бяха арестувани през 2013 г., заедно с техния австралийски колега, Питър Грест, за осъществяване на своята законна работа при съобщаване на новини, според Службата на ООН по правата на човека (OHCHR), като впоследствие са обявени за виновни и осъдени през юни 2014 г. от египетския съд. Г-н Грест бе освободен в началото на месеца.

Член 19 от Международния пакт за граждански и политически права, обвързващ договор, който е ратифициран от Египет през 1982 г., посочва: „Всеки има правото да отстоява своето мнение, без чужда намеса. Всеки има правото на свобода на изразяване; това право включва свободата да търси, да получава и да разпространява информация и идеи от всякакъв вид, независимо от границите, устно, писмено или печатно, под формата на изкуство или чрез каквото и да било друго средство по свой избор.“

Въпреки това, журналисти, работещи за други медийни организации, са заявили, че са били нападани от привърженици на правителството, след като са били обвинени, че работят за „Ал-Джазира“. Видео, което бе разпространено миналата година, показва как полицай заплашва видео оператори, които работят за друга телевизионна станция, че, ако не спрат снимките, ще разкаже на случайни лица, че работят за „Ал-Джазира“, така че да бъдат нападнати.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова