Барак Обама: Киберсигурността е сред най-големите предизвикателства

0
845

 

640px-2011_State_of_the_Union_Obama
Снимка: Wikimedia Commons

В петък президентът на САЩ Барак Обама подчерта, че киберсигурността е едно от най-големите предизвикателства за бъдещето на американската икономика. Той подписа изпълнителна заповед, за да поощри споделянето на информация между компаниите, производители на нови технологии, и Вашингтон. Освен това Обама се обърна към група, събрала се пред Станфордския университет, където той се изказа в подкрепа на сътрудничеството в борбата с кибератаките. Университетът в Станфорд се смята за един от най-престижните технологични университети.

„Има само един начин да защитим Америка от тези киберзаплахи и това е правителството и индустрията да работят заедно, споделяйки подходяща информация като истински партньори,” каза Обама в петък.

Изпълнителната заповед идва след две значителни кибератаки над американски компании. През декември Сони пикчърс беше атакувана, според правителството на САЩ от Северна Корея, и множество имейли и други документи бяха разпространени. По-рано този месец системите на здравно-застрахователната компания Anthem Inc. бяха пробити от хакери. Беше източена информация за над 80млн. бивши и настоящи клиенти, включително и номерата на социалните им осигуровки.

Заповедта на Обама призовава за създаване на стандарти за споделяне на информация между компаниите и правителството, макар че не посочва конкретни стандарти. Идеята е технологичните компании да работят с правителството, за да се установят такива протоколи.

„Точно както сега сме свързани както никога до сега, така и трябва да работим заедно както никога да сега. Едновременно да се възползваме от възможностите, но и да се справим с предизвикателствата на тази информационна епоха,” каза Обама. „Това е един от големите парадокси на нашито време, че точно тези технологии, които ни предоставят възможността да правим големи добрини, могат да се използват, за да ни навредят и да нанесат големи щети.”

Изготвил: Габриела Минчева

Източник: Independent