Европейският съюз и Съединените щати са близо до сключване на споразумение за защита на личните данни

0
657

data-security-300x204

 

Европейският съюз и Съединените щати са близо да приключването на преговорите по споразумение за защита на личните данни, споделяни с цел подпомагане на закона, съобщава Ройтерс.

Двете страни преговарят от 2011 г. по т.нар. „чадърно споразумение“ за защита на обмяната на лични данни между полицията и съдебните власти в хода на разследване, както и обмяна на данни между компании и съдебните органи.

Преговорите, обаче бяха затруднени, поради липсата на право на гражданите на ЕС, които не са граждани на САЩ, да търсят помощ от американските съдилища в случай, че с данните им бъде злоупотребявано. В същото време, американските граждани се ползват с такова право в рамките на ЕС. Евросъюзът настояваше, че докато такова „право на компенсация“ не бъде предоставено от закона, споразумението няма да бъде подписано.

Внесеният от конгресмена Джим Сенсенбренер, съдебен акт за компенсация, с който се цели именно даването на правото на сътрудници на САЩ да завеждат дело относно защитата на данните им в страната, представлява стъпка напред. Одобрението на споразумението обаче ще изисква Конгресът да приеме законопроекта на Сенсенбренер. Следващата голяма стъпка ще бъде парафирането на документа (подписване на документ чрез поставяне на инициали при съгласуване на волята на субектите) повреме на следващата среща между представители на ЕС и САЩ относно въпроси по правосъдието и сигурността, която ще се състои в периода 2-3 юни 2015 г.

Европейската комисия, която участва в преговорите от името на Европейския съюз, заяви, че цели да приключи преговорите до лятото.

Източник: Reuters

Изготвил: Екатерина Димитрова