Северна Корея може да има подводни ракети до пет години

0
1336

 

north-korea-map
Източник

Северна Корея предприе ключова стъпка в ядрената си програма с тестовото изстрелването на балистична ракета от подводница.

В понеделник (11 май) Южна Корея определи тестовите действия като „много сериозни и притеснителни“ и призова от Пхенян незабавно да прекратят изстрелването на балистичните ракети, тъй като това се оказва пречка за регионалната сигурност. Съединените щати заявиха, че тези действия са „явно нарушение“ на наложените от ООН санкции. В изявление на Държавния департамент не се дава коментар на проведените тестове, но се призовава Северна Корея „да се въздържа от действия, които могат да изострят напрежението в региона“.

Северна Корея вече бе остро критикувана и санкционирана от ООН за нейните ракетни и ядрени тестове. Смята се, че страната прави опити да създаде ядрено съоръжение, достатъчно малко, за да се постави в балистична ракета. Все още обаче, не е ясно дали Северна Корея е успяла да изпълни тази ключова за ядреноракетната си програма стъпка.

Северна Корея на практика все още се намира във война с Южна Корея, след като Корейската война между тях завърши само с примирие. Поради това, Северна Корея редовно отправя заплахи към САЩ, най-големите съюзници на Южна Корея.

Както Съединените щати, така и Япония, чиито води могат да попаднат в обхвата на севернокорейските подводници, си запазват правото да предприемат предотвратяващи удари срещу Северна Корея, в случай на ядрена атака, която ги заплашва.

Севернокорейският лидер, Ким Чен Ун заяви, че Северна Корея вече „разполага със стратегическо оръжие, способно да нанесе удари във водите на всички враждебни сили, които нарушават суверенитета и достойнството на страната“.

Източници: ReutersBBC

Изготвил: Екатерина Димитрова