Газа: Агенции на ООН с призив за международни мерки за прекратяване на нападенията над болници

0
103
UNFPA/Bisan Ouda Новородено се ражда в болница
UNFPA/Bisan Ouda Новородено се ражда в болница "Ал Шифа" в Газа.

В неделя агенциите на ООН отправиха спешен призив за международни мерки за прекратяване на постоянните нападения срещу болници, докато израелските сили се сражават с палестински бойци в сърцето на Ивицата Газа.

Регионалните директори на агенцията на ООН за сексуално и репродуктивно здраве (UNFPA), детския фонд на ООН (UNICEF) и Световната здравна огранизация (WHO) заявиха, че са „ужасени“ от последните доклади, според които много хора, включително деца, са били убити в обекти в град Газа и други северни райони на ивицата.

Палестинското дружество на Червения полумесец съобщава, че втората по големина болница в Газа, „Ал Кудс“, на практика не работи поради недостиг на гориво, а неправителствената организация заявява, че е успяла да осъществи само единичен контакт с лечебното заведение.

Ал Шифа „не работи“

В социалната мрежа X ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебрейесус заяви, че след като е успял да установи контакт с най-голямата болница „Ал Шифа“ през последните няколко часа, „ситуацията е тежка и рискова“.

Той заяви, че медиците са били три дни без електричество и вода „и с много лош интернет, което сериозно е повлияло на способността ни да предоставим основни грижи. „Постоянната стрелба и бомбардировките в района влошиха и без това критичните обстоятелства. За съжаление, броят на смъртните случаи при пациентите се увеличи значително„, добави той.

„Интензивните военни действия около няколко болници в северната част на Газа възпрепятстват безопасния достъп на медицинския персонал, ранените и другите пациенти“, се казва в изявлението, публикувано от Лайла Бакер от UNFPA, регионалния директор на UNICEF Адел Ходр и д-р Ахмед Ал-Мандхари от WHO.

Бебета загиват

„Съобщава се, че недоносени и новородени бебета на животоподдържащи системи умират поради прекъсване на електрозахранването, кислорода и водата в болница „Ал Шифа“, а други са в риск. Персоналът в редица болници съобщава за липса на гориво, вода и основни медицински консумативи, което излага на непосредствен риск живота на всички пациенти.“

През последните 36 дни WHO е регистрирала най-малко 137 нападения срещу здравни заведения в Газа, довели до 521 смъртни случая и 686 наранявания, включително 16 смъртни случая и 38 наранявания на здравни работници, заявиха регионалните директори. Нападенията срещу медицински заведения и цивилни граждани са неприемливи и представляват нарушение на международното право – продължиха те.

Право на медицинска помощ

„Те не могат да бъдат оправдавани. Никога не бива да се отнема правото да се търси медицинска помощ, особено по време на криза“, се казва в изявлението. Повече от половината болници в ивицата Газа са затворени, а останалите „са подложени на силно напрежение“. Недостигът на вода, храна и гориво също застрашава благосъстоянието на хиляди изселени хора, включително жени и деца, които са приютени в болниците.

Смърт и отчаяние

„Светът не може да мълчи, докато болниците, които би трябвало да са сигурни убежища, се превръщат в сцени на смърт, опустошение и отчаяние. Необходими са решителни международни действия, за да се осигури незабавно хуманитарно прекратяване на огъня, да се предотвратят по-нататъшни човешки жертви и да се запази това, което е останало от здравната система в Газа“, заявиха директорите. „Сега е необходим безпрепятствен, безопасен и постоянен достъп, за да се осигурят гориво, медицински консумативи и вода за тези животоспасяващи услуги. Насилието трябва да спре сега.“

Източник: UN News

Превод: Албена Томанова