Глобалният форум за бежанците завърши със смели решения

0
178
© Върховен комисариат на ООН за бежанците/Андрю Макконъл Върховният комисариат на ООН за бежанците раздава помощи на завърналите се лица в транзитен център в Ренк, Южен Судан.
© Върховен комисариат на ООН за бежанците/Андрю Макконъл Върховният комисариат на ООН за бежанците раздава помощи на завърналите се лица в транзитен център в Ренк, Южен Судан.

Докато някои от най-бедните страни в света приемат бежанци „с голямо гостоприемство“, международната общност трябва да отвърне на тази щедрост с много по-голяма солидарност, заяви в петък ръководителят на ООН Антониo Гутериш.

По време на закриването на Глобалния форум за бежанците Генералният секретар заяви, че защитата и помощта за тези най-уязвими хора е „задължение, което се споделя от цялото човечество“. Той се изказа след три дни на интензивни занимания, целящи намирането на решения и изграждането на партньорства, в които множество заинтересовани страни поеха ангажименти, които имат потенциала да създадат „ярък изблик на светлина“ за милионите изселени хора по света. Г-н Гутериш подчерта, че ресурсите за подкрепа на бежанците са „под огромно напрежение“, особено в страните от глобалния Юг, които понасят непропорционално голяма част от тежестта. Той отбеляза, че това е била година на „интензивно политическо разделение, конфликти и климатични катастрофи“, които са тласнали към бягство рекорден брой хора. „От Сахел до Афганистан, Сирия и Йемен, от Демократична република Конго, Мианмар и Сомалия до пълното опустошение, на което сме свидетели в Газа“, той подчерта, че „хуманитарните кошмари“ са създали и изострили преместването на 114 милиона души през годината, 36 милиона от които са бежанци.

Надежди и мечти

Г-н Гутериш помоли да не забравяме, че статистиката представя реални хора с основателни надежди и мечти: жени и мъже с умения и идеи, деца с планове и амбиции. Това са хора, подчерта той, които имат същите права на сигурност, храна, вода, подслон и достойнство. И тъй като бежанците заслужават всеки шанс за по-добро бъдеще, защитата и подкрепата не трябва да бъдат лотария или непропорционално бреме, което пада върху няколко държави и общности въз основа на географското положение. „Това е задължение, което се споделя от цялото човечество“, заяви той в изказването си. 

Г-н Гутериш похвали ангажиментите, поети от заинтересованите страни, като заяви, че те „вдъхват живот на голямото обещание на Глобалния договор за бежанците не само да подкрепи бежанците, но и да намали натиска върху приемащите страни и да се справи със системните проблеми, които на първо място карат хората да бягат“.

Обещания за общото благо

Сред основните поети ангажименти бяха и тези за презаселване и обществено спонсориране. Държавите се споразумяха да презаселят един милион бежанци до 2030 г., подпомогнати от нов глобален фонд за спонсорство. Този фонд има за цел да съдейства на още три милиона бежанци да получат достъп до трети държави чрез иновативни схеми за спонсорство от общността. Участието на бежанците зае централно място, като повече от 100 организации се ангажираха да насърчават смисленото участие чрез включването на бежанците в управителните съвети и включването им във вземането на решения, които пряко засягат живота им. Този ход се разглежда като важна стъпка към признаване и използване на ценните перспективи и приноса на преместилите се лица.

Онлайн предпазни мерки

Водещи технологични компании, сред които Google и Meta, обединиха усилията си, за да изготвят обещание за цифрова защита. Този ангажимент включва отделяне на повече ресурси за разбиране, справяне и предотвратяване на дезинформацията и речта на омразата, насочени към общностите на изселените лица и лицата без гражданство. Сътрудничеството има за цел да засили хуманитарните реакции и да гарантира безопасността и благосъстоянието на засегнатите.

„Смелостта и издръжливостта“ на бежанците

„Като се обединихте около нуждите на бежанците на този форум, всички вие давате ярък лъч светлина в тази мрачна и тревожна година“, обобщи работата на форума генералният секретар на ООН, като насърчи участниците в него да „продължат да съчетават смелостта и устойчивостта на всеки бежанец с нашия собствен непоклатим стремеж да им помогнем да възстановят живота си в сигурност и с достойнство“.

 

Превод: Албена Томанова

Източник

 

Вече можете да ни следвате във Вайбър и Телеграм!