Генералният секретар на ООН: светът „върви към климатичния ад“

0
61
Снимка: Unsplash

Според данни на програмата за мониторинг на климата на Европейския съюз „Коперник“ всеки един месеците от юни 2023 до май 2024 г. е бил най-горещият до момента. Това бележи нов етап в историята на нашата планета.

Дванадесетмесечната поредица от горещини е „шокираща, но не и изненадваща“, като се има предвид, че това е породено от причиненото от човека изменение на климата – това каза Карло Буонтемпо, директор на „Коперник“, който предупреди за опасни последици. Той съобщи, че „този низ от горещи месеци ще бъде запомнен като сравнително студен“, ако замърсяването не бъде намалено.

„Коперник“ публикуваха своите данни в същия ден, когато генералният секретар на ООН Антонио Гутериш произнесе пламенна реч в Ню Йорк относно изменението на климата, наричайки компаниите за полезни изкопаеми „кръстниците на климатичния хаос“ и за първи път изрично призова всички страни да забранят рекламата на продукти, направени от полезни изкопаеми.

Гутериш призова световните лидери бързо да поемат контрол над спираловидната климатична криза или да се изправят пред опасни повратни точки. „Играем на руска рулетка с нашата планета“, каза той. „Нуждаем се от изходна рампа от магистралата към климатичния ад“.

Данните на „Коперник“ показват, че всеки месец от юли 2023 г. насам е бил с поне 1,5 градуса по-топъл от температурите преди индустриализацията, когато хората са започнали да изгарят големи количества изкопаеми горива, водещи до затопляне на планетата. Средната глобална температура през последните 12 месеца е била с 1,63 градуса над тези прединдустриални нива.

Съгласно Парижкото споразумение от 2015 г. страните се съгласиха да ограничат глобалното затопляне до 1,5 градуса над предустриалните нива. Учените съобщават, че това е тревожен сигнал, защото затоплянето е в продължение на десетилетия, а не за един месец или година.

По-горещо бъдеще?

Очаква се глобалните температури да започнат да падат под рекордните нива през следващите няколко месеца, тъй като естественият природен феномен Ел Ниньо, който обикновено води до повишаване на средната температурата, отслабва.

Но това няма да означава край на дългосрочната тенденция за покачване на температурите, тъй като хората продължават да изгарят изкопаеми горива, които водят до затопляне на планетата. „Въпреки, че тази поредица от рекордни месеци ще бъде прекъсната, цялостният подпис за изменението на климата остава и няма знак за промяна“, каза Буонтемпо.

В речта си Гутериш също се позова на нови данни, публикувани от Световната метеорологична организация, които съобщават за 86% вероятност, че една от годините между 2024 и 2028 ще счупи рекорда за най-гореща такава, поставен през 2023 г.

 

Превод: Лилия Атанасова

Източник: CNN