Гутериш изтъква партньорството на ООН с Индия като двигател на Целите за устойчиво развитие

0
147
Източник: UN

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е в Индия и започна официалната си визита в сряда с участие в церемония в памет на жертвите на терористичните атаки от 2008 г. в хотел Taj Mahal Palace в Мумбай.

След това той отиде в Индийския технологичен институт в бизнес столицата на Индия, където изнесе лекция, приветствайки партньорството между страната и ООН, по случай 75-годишнината на Индия.

Той заяви, че предстоящото председателство на Индия на Г-20 – групата на най-големите индустриализирани държави – ще бъде важна възможност за издигане на ценностите на развиващия се свят до най-високото положение в световната икономика и за изтъкване на Глобалния юг като цяло.

Най-голям принос

Генералният секретар отбеляза, че Индия е най-големият доставчик на военен и полицейски персонал за мисиите на ООН, включително и първият изцяло женски полицейски контингент на ООН, изпратен в мироопазваща мисия на ООН.

Той заяви, че повече от 200 000 индийски мъже и жени са служили в 49 мироопазващи мисии, откакто те са започнали през 1948 г.

Генералният секретар изтъкна също така, че като родина на една шеста от човечеството и на най-голямото поколение млади хора в света, Индия може да „създаде или разруши“ Програмата до 2030 г.

Развитие с голямо въздействие

„Неотдавнашният път на Индия в областта на развитието се характеризира с програми с голямо въздействие, реализирани в голям мащаб. Това включва най-голямата в света схема за социална защита, базирана на храни, и масовото разширяване на достъпа до чиста вода и канализационни услуги.“

Той насърчи участието на Индия в дълбоката реформа на световната финансова архитектура, която понастоящем облагодетелства най-богатите държави за сметка на останалите.

Той също така призова Индия да се превърне в световна суперсила в областта на технологиите за възобновяеми енергийни източници и в производствен център, който да подхранва тази революция в целия свят.

Гутериш допълни, че гласът на Индия на световната сцена може да придобие авторитет и доверие само благодарение на силен ангажимент за приобщаване и зачитане на правата на човека у дома.

Среща с Моди

В четвъртък той планира да се срещне с министър-председателя Нарендра Моди, а също така ще посети проектния обект, който наскоро беше обявен за първото село в Индия, захранвано със слънчева енергия. 

След като отпътува от Индия, той ще отпътува за Виетнам, където ще участва в церемония по отбелязване на 45-годишнината на страната като държава – членка на ООН.

Превод: Камелия Григорова

Източник: UN