За планетата: Картина в централата на ООН привлече вниманието към срещите на Общото събраниe

0
233

Централата на ООН в Ню Йорк посрещна световните лидери, които дойдоха на Общото събрание, с трогателна и завладяваща нова картина от известния бразилски художник Едуардо Кобра, фокусирана върху изменението на климата.

 

Тя се простира по протежение на входа на централата на ООН, разположена на кръстовището на Първо авеню и известната 42-ра улица в Ню Йорк ,и се издига над националните знамена на държавите-членки, обхваща около 350 квадратни метра.

В интервю за UN News бразилският художник, който има повече от 20 други творби, изложени в целия град, каза, че празнува устойчивостта – ключова тема за дискусии на Общото събрание.

Тази година централата на ООН беше домакин и на друга творба на художника, за да отпразнува 200-годишнината от независимостта на Бразилия.

 

„Бъдещето е сега“

Говорейки за новата си творба, която привлича вниманието на минувачите, г-н Едуардо Кобра каза, че темите, застъпени в творбата, са глобални и актуални.

„Посланието е за планетата, която завещаваме на нашите бъдещи поколения. Защото бъдещето е сега. Бъдещето вече е започнало и ние всички сме отговорни за него.“

Той сподели пред UN News: „В центъра на картината можете да видите Латинска Америка. Поставих я там именно заради грижите, които полагаме (за Амазонка), толкова скъпа за нас.“

Картината изобразява мъж и дете, а в средата е планетата Земя.

Г-н Кобра обясни, че мъжът представлява баща, който дава подарък на дъщеря си, отражение на това, което той се надява да бъде ново наследство от грижата за околната среда, което да бъде предадено на бъдещите поколения.

Картината трябва да остане изложена в централата на ООН поне до декември.

 

Денонощна работа

За да бъде готова картината навреме, художникът и неговият отдаден екип работят дълги часове, понякога цяла нощ. „Валя два-три дни. Целият процес на боядисване отнема седмица.“

Изложбата беше организирана по покана от мисията на ООН в Бразилия, за да отпразнува двестагодишнината на страната по-рано този месец.

Г-н Кобра се смята за един от водещите улични художници в света и работата му може да се види от големия бразилски град Сао Пауло до Абу Даби в Обединените арабски емирства.

Превод: Мелиса Зеки