Антонио Гутериш: Заедно сътворяваме мира и успеха

0
359

Символ на надеждата за глобално единство

24 октомври, денят на ООН, бележи годишнината от влизането в сила на Устава на ООН през 1945 г. С ратифицирането на този основополагащ документ от мнозинството от подписалите го страни, включително от петте постоянни членки на Съвета за сигурност, официално възниква Организацията на обединените нации.

Няма друга световна организация, разполагаща с такава легитимност, способност за  събиране на страните и нормативно въздействие. Никоя друга глобална организация не дава надежда на толкова много хора за по-добър свят и не може да осигури бъдещето, което искаме. Едва ли някога е имало по-голяма нужда от обединяването на всички държави, за да се изпълни обещанието за единство на нациите.

Денят на ООН се чества всяка година и дава възможност да подобрим общия си дневен ред, както и да затвърдим целите и принципите на Устава на ООН, които ни ръководят през последните 77 години.

 

Послание на генералния секретар по повод Деня на ООН, 24.10.2022 г.

Организацията на обединените нации е плод на надеждата.

Надеждата – и решителността – след Втората световна война да се премине от глобален конфликт към глобално сътрудничество.

Днес нашата организация е подложена на изпитания както никога досега.

Но Организацията на обединените нации е създадена точно за тези трудни моменти.

Сега повече от всякога трябва да възродим ценностите и принципите на Устава на ООН във всяко кътче на света.

Като дадем шанс на мира и сложим край на конфликтите, които застрашават живота, бъдещето и глобалния напредък.

Като работим за прекратяване на крайната бедност, намаляване на социалните неравенства и спасяване на Целите за устойчиво развитие.

Като опазваме нашата планета, включително като прекъснем зависимостта си от изкопаемите горива и дадем старт на революцията в областта на възобновяемата енергия.

И като най-после съумеем да регулираме съотношението между възможностите и свободата за жените и момичетата и подсигурим човешки права за всички.

Отбелязвайки Деня на ООН, нека подновим надеждата и убеждението си в това, което човечеството може да постигне, когато работи заедно, в глобална солидарност.

 

Антониу Гутериш

 

Източник: UN