Бившият пакистански премиер Имран Хан с петгодишна забрана за явяване на избори

0
275

Според избирателната комисия в страната Хан е злоупотребил с декларирането на подаръци и печалби, докато е бил действащ министър-председател

Бившият министър-председател на Пакистан – Имран Хан, няма да има възможност да се явява на избори в страната през следващите пет години. Това се случва след решение на избирателната комисия в страната, според която Хан е злоупотребил с декларирането на подаръци, получени от чуждестранни лидери, докато е бил действащ премиер.

Решението, съобщено миналия петък, е поредният възел в политическата криза в страната, която започна още преди свалянето от власт на Хан през април тази година.

„Пакистанската избирателна комисия обяви, че Имран Хан е бил въвлечен в корупционни практики“, заявява един от адвокатите на бившия премиер – Гохар Хан.

„Ще обжалваме решението в съда в Исламабад“, добавя той.

Случаят с бившия премиер на Пакистан е свързан с правителствения отдел „Тошахана“, който по време на Моголската империя е бил познат като съкровищницата на страната. В пакистанските закони е разписано, че длъжностите лица трябва да подават имуществена декларация за всички получени подаръци и за печалбата от тези, които са продали. На длъжностните лица е позволено да запазят за себе си някои подаръци, чиято стойност се изчислява под конкретно посочена сума.

По-ценните предмети обикновено се начисляват към „Тошахана“, но в някои случаи получателят на подаръка може да го откупи обратно на 50% от оригиналната му стойност. Този процент възлиза на 20% до идването на власт на Имран Хан, който го вдига на 50%.

Месеци наред пакистанските вестници разказват истории за Хан и съпругата му и за скъпите подаръци, които предполагаемо двамата са получавали по време на пътуванията си зад граница. Подаръците, за които се говори в тези журналистически материали, са луксозни часовници, бижута, дизайнерски чанти и парфюми.

Обвинението срещу Хан се състои в това, че той не е декларирал някои от тези подаръци, нито печалбата от препродаването им.

Подадената жалба към избирателната комисия е внесена от Пакистанското демократично движение (понастоящем управляваща коалиция в страната), още когато Хан е бил действащ министър-председател на Пакистан.

По това време Хан казва, че не е декларирал някои от получените подаръци, а по-късно в писмено обяснение признава, че е закупил предмети на стойност от близо 90 000 британски лири, които впоследствие е продал на двойна цена.

Решението на Пакистанската избирателна комисия предизвика дисквалифицирането на Имран Хан от частничните избори, провели се в страната по-рано през октомври. Това отключи протестни вълнения в страната, в голяма степен инициирани от самия Хан и негови съпартийци.

Превод: Ванеса Николова

Източник: The Guardian