Доклад на ООН призовава да направим градовете по-безопасни за жени

0
216
UN Women/Fatma Elzahraa Yassin

В градовете присъства заложено неудобство за жени, които масово ги описват като небезопасни и неприветливи. Доклад на ООН, публикуван в понеделник, призовава към щателен преглед на градския дизайн, както и към това жените да се въвличат по-активно в градоустройството.

Макар че те съставят половината от населението, жените и момичетата се сблъскват с несправедливо отношение в настоящите условия на градския дизайн: в проучвания около 97 процента от жените в Обединеното Кралство на възраст между 18 и 24 години се оплакват от сексуален тормоз на обществени места, докато в Ирландия повече от половината жени, взели участие в проучването, казват, че се чувстват небезопасно, ползвайки обществен транспорт през тъмната част на денонощието.

Други проблеми включват липсата на подходящи обществени тоалетни. Например една трета от жените в целия свят казват, че те нямат достъп до благоустроени тоалетни.

Публикацията “Проектиране на градове, подходящи за жени”, набляга на четири теми: безопасност и надеждност, справедливост и равенство, здраве и самочувствие и обогатяване и реализация.

Unsplash/Kevin Laminto

Липса на репрезентация

Засегнат е широк обхват аспекти на градоустройството от осветяване на улици до статуи. Само около три процента паметници, честващи герои на миналото и настоящето, изобразяват жени.

Нуждите и стремежите на жените са предмет на проучване. Сред тях са въпроси, вариращи от безопасност до полова дискриминация и липса на достъп до качествено образование и възможности за трудоустройство.

Проучването показва, че жените не присъстват видимо в ключови дейности, които засягат бъдещето на всички: те ръководят само едно от седем министерства на околната среда и се сблъскват с препятствия в решаващи сфери като градоустройство, строителство и ръководни позиции.

“Постигането на половото равенство е неразделно от всяка цел на ООН за устойчиво развитие”, заяви администраторът на ПРООН Ахим Щайнер. “Когато градовете са проектирани предимно без оглед върху разнообразните нужди на жени от всяка възраст и идентичност, това може да повлияе неблагоприятно не само на техния живот, но и на живота на техните семейства.“

UN Women/Hoang Van Nam

Решения в полза на жените

Докладът, разработен от световната компания по дизайн и инженерство Arup към Университета на Ливърпул и Програмата на ООН за развитие (ПРООН), си служи с гласовете и опита на жени от целия свят, както и с изследвания на данни и проучвания.

Има силен фокус върху намиране на решения и начини за активно включване на жени във всеки етап от проектиране и благоустройство на градовете, за да бъде сигурно, че градовете работят добре за тях и са по-гъвкави и приветливи.

Конкретни препоръки включват сформирането на градски специални отряди с равенство между половете и програми за образование и развитие и проектирането на планове за действие.

Превод: Виола Родионова

Източник: UN News