Хеликоптер на ООН се разби в Конго с четири души на борда

0
652

Helicopter-congoХеликоптер от мироопазващите сили на ООН се разби в източната част на Демократична република Конго в събота (9 март) с четири души екипаж на борда.
Мироопазващата мисия на ООН в Конго, известна като MONUSCO, има мандат за защита на цивилното население и подкрепя операции на конгоанската армия срещу бунтовниците от М23. Има повече от 17 000 войници в Конго – страна с размерите на Западна Европа. „MONUSCO съобщава, че миналата събота един от нейните хеликоптери с четири екипажа на борда са изчезнали в провинция Южно Киву“, заяви говорителят на ООН Мартин Несирки.

„Останките на хеликоптера са локализирани и спасителен екип е пристигнал на няколко километра от него. Въпреки това, поради лошото време и трудният терен все още не е възможно да се стигне до мястото на катастрофата“. Несирки заяви, че е в близък контакт с Русия, която е предоставила хеликоптер за мироопазващата мисия на Организацията на обединените нации, както и че все още не е известна причината за катастрофата и съдбата на екипажа.

M23 започна да взема части от източната част на Конго в началото на миналата година, обвинявайки правителството, че не в състояние да изпълни мирното споразумение от 2009 г.. То приключи предишния бунт и доведе до интеграция на въстаниците в армията, но сега те дезертираха. Африканските лидери подписаха с посредничеството на ООН съгласие в края на миналия месец, насочено към прекратяване на продължилия две десетилетия конфликт в източната част на Конго и което да проправи пътя за мирно сътрудничество.

Конгоанското правителство заяви в понеделник, че се надява да подпише мирно споразумение с бунтовниците от М23 на 15 март, но бунтовническият лидер каза, че са необходими още преговори.

 

Линк за повече информация:

http://www.trust.org/alertnet/news/un-says-helicopter-crashes-in-congo-with-four-aboard/