Африканския рог: Над 7 милиона деца на възраст под 5 години са недохранени

0
393

В понеделник УНИЦЕФ съобщи, че децата в Африканския рог преживяват в безпрецедентни условия на глад, разселване, недостиг на вода и несигурност.

Повече от седем милиона деца на възраст под пет години продължават да страдат от недохранване и се нуждаят от спешна хранителна помощ, а над 1,9  са изложени на риск да умрат от тежко недохранване.

В момента, когато регионът преживява едно от най-тежките засушавания от 40 години насам, уязвимите общности са загубили добитък, реколта и цялостен поминък. 

„Кризата в Рога е опустошителна за децата“, заяви Мохамед Фал, регионален директор на УНИЦЕФ за Източна и Южна Африка.

„През последните три години общностите бяха принудени да предприемат крайни мерки, за да оцелеят, като милиони деца и семейства напуснаха домовете си от чисто отчаяние в търсене на храна и вода. Тази криза лиши децата от най-важните неща в детството – да имат достатъчно храна, дом, безопасна вода и да ходят на училище.“

Смъртоносни последици

Дъждовете доведоха и до наводнения, тъй като изключително сухата земя не е в състояние да поеме големи количества вода, което доведе до по-нататъшно разселване, повишен риск от болести, загуба на добитък и щети по реколтата.

В Сомалия дъждовете предизвикаха наводнения, които нанесоха щети на домове, земеделски земи и пътища, както и добитък и доведоха до затваряне на училища и здравни заведения.

По първоначални оценки внезапните речни наводнения в цялата страна са засегнали най-малко 460 470 души, от които близо 219 000 са били разселени от домовете си, главно в застрашени от наводнения райони, а 22 души са загинали.

Наводненията са причинили разрушения и разселване и в няколко региона на Етиопия.

Наводненията също така влошиха рисковете за здравето, включително холерата, като настоящата епидемия е една от най-продължителните, регистрирани някога в Етиопия.

„Дъждовете донесоха известно облекчение и надежда, но и нови заплахи, а възстановяването не става за една нощ“, каза Мохамед Фал. „Необходимо е време, за да се възстановят посевите и стадата, за да се възстановят семействата след години на трудности. Ето защо продължаващата подкрепа все още е от решаващо значение.“

Ефектът на доминото

В целия регион 23 милиона души са изправени пред висока степен на остра продоволствена несигурност в Етиопия, Кения и Сомалия. Броят на тежко недохранените деца, потърсили лечение през първото тримесечие на тази година, остава много по-висок от миналогодишния и вероятно ще остане висок още дълго време.

Наред с хранителните нужди, екстремните метеорологични условия, несигурността и недостигът на храна имат и опустошителни последици за жените и децата, като влошават риска от насилие, основано на пола, сексуална експлоатация и злоупотреба. 

Път към възстановяване

В целия регион продължават да се появяват големи епидемии, включително холера, морбили, малария и други заболявания, които се влошават от екстремните метеорологични условия и крехките здравни системи. Цените на хранителните продукти на местните пазари остават високи. Климатичната криза утежнява ситуацията, като влошава масовото разселване, недохранването и болестите.   

Mохамед Фал подчерта необходимостта от по-голямо финансиране. Благодарение на донорската подкрепа УНИЦЕФ е успял да предостави услуги за превенция на недохранването на над 30 милиона деца и майки през 2022 г.

„Тази година допълнителното гъвкаво финансиране не само ще помогне на децата да се възстановят от криза от такъв мащаб, но и ще отиде за разработване на по-устойчиви системи за децата в региона, които могат да устоят на бъдещи климатични въздействия и други сътресения“, каза той.

„С екстремните климатични цикли, които наблюдаваме днес в Африканския рог, следващата криза може да настъпи, преди децата и семействата да са имали възможност да се възстановят“, добави той.

Превод:Стела Димитрова

Източник: UN News