По-големи цели по отношение на изменението на климата в Бразилия

0
109
Амазонските гори край Манаус, Бразилия; източник: Wikipedia

Президентът Луис Инасио Лула да Силва планира Бразилия да си постави по-амбициозна цел за борба с изменението на климата тази година, като по този начин ще отговори на критиките към предишната цел, поставена от неговия крайно десен предшественик Жаир Болсонаро, съобщиха двама източници на Ройтерс.

През 2021 г., на фона на нарастващото глобално възмущение от несериозното отношение на Болсонаро към тропическите гори на Амазонка, неговото правителство обеща да намали парниковите емисии с 50% до 2030 г., в сравнение с обещаните преди това 43%.

Правителството на Болсонаро обаче използва по-висока базова стойност от 2005 г. – ход, който улеснява постигането на целта на Бразилия в сравнение с предишното обещание и който беше широко критикуван от природозащитниците.

Бразилската лобистка група Climate Observatory изчисли, че целта на Болсонаро би позволила да бъдат изхвърлени допълнителни 400 млн. тона парникови газове в сравнение с предишната цел.

За да се справи с тези проблеми, лявото правителство на Лула възнамерява да запази 50-процентното намаление, но да отстрани проблема с базовата линия, заявиха пред Ройтерс двама пряко запознати източници. И двамата са говорили анонимно, тъй като ходът все още не е публичен.

Целта е известна като „национално определен принос“ съгласно Парижкото споразумение за изменението на климата от 2015 г., да бъде обявена по-късно тази година. След промяната целта ще бъде „по-амбициозна“, заяви един от източниците.

Нито Министерството на околната среда на Бразилия, нито представител на Болсонаро отговориха на молбите за коментар.

Лула встъпи в длъжност на 1 януари с обещанието да върне Бразилия като световен лидер в борбата с изменението на климата. Болсонаро беше назначил скептици по отношение на климата на ключови позиции и ръководеше рязкото обезлесяване на Амазония, което е най-големият източник на емисии на парникови газове в Бразилия.

 

Превод: Стела Димитрова

Източник: Reuters