Глад и отчаяние в Газа

0
245

„Гладът и отчаянието се превръщат в гняв срещу международната общност“, казва Филип Лазарини, генералният секретар на UNRWA (Агенцията на ООН за подпомагане и работа на палестинските бежанци в Близкия изток). 

Половин милион палестинци в Газа се намират в препълнени сгради на ООН с недостигащи вода и храна и липса на място за спане. По време на извънредната среща на Съвета за сигурност на ООН на 30 октомври в Ню Йорк беше отправено предупреждение, че спешното прекратяване на огъня е жизненоважен въпрос за милиони хора от Ивицата Газа.  

На срещата в Ню Йорк Лазарини подчерта, че кризата на живот и смърт се изостря и от сложността да се предоставят помощи на жителите на Ивицата, наброяващи повече от два милиона. Оскъдната помощ, допусната през Египет, е далеч от достатъчна, а възпирането на вноса на гориво от страна на Израел поставя няколкото останали болници в Газа пред евентуално затваряне. 

“Последният останал спасителен пояс” 

В отчаянието си поради продължаващата блокада и бомбардиране палестинци нахлуха в складовете на ООН и взеха пшеница, брашно и други стоки от първа необходимост. За да се увеличи потокът от крайно необходимата помощ, представители на ООН призоваха Израел да отвори граничния пункт с Газа. Те заявиха, че това е единственият проход, който може да приеме достатъчно камиони.  

Досега Израел е отказвала да отвори който и да е от своите контролно-пропускателни пунктове с анклава, на който е налагала сухопътна, въздушна и морска блокада в продължение на 16 години. 

Представителите на ООН също наблегнаха на броя жертви в Газа, и по-специално на броя деца, който е толкова висок, че няма аналог дори в най-кървавите съвременни конфликти. 

„В Газа няма безопасно място“ 

Израел предупреди за още по-голяма опасност, тъй като засилва сухопътната офанзива. Държавата нареди на жителите в Газа да се евакуират в южната част на територията или рискуват да бъдат третирани като „съучастници на терористи“. Палестинците в Газа обаче не са намерили безопасност и в южната част, където Израел продължава да бомбардира домове. 

След като Съветът за сигурност не успя да приеме четири отделни резолюции, призоваващи за прекратяване на огъня или за „хуманитарни паузи“, в петък, 27.10, в Ню Йорк Общото събрание на ООН гласува с огромно мнозинство в подкрепа на резолюция с незадължителен характер, призоваваща за незабавно хуманитарно примирие. САЩ и Израел бяха сред 14-те държави, които гласуваха против резолюцията. 

На извънредната среща на 30.10 беше изразена и загриженост относно перспективата войната в Газа да прерасне в регионално ескалиращ конфликт. Това е тясно свързано с множеството израелски въздушни нападения над Сирия и Ливан, нанасяйки удари по критична военна инфраструктура и летища. 

Превод: Елисавета Иванова 

Източник