ООН създаде консултативен орган за управлението на ИИ

0
89
Ройтърс; AI (Artificial Intelligence) letters are placed on computer motherboard in this illustration taken, June 23, 2023. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration//File Photo

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш обяви създаването на консултативен орган, съставен от 39 члена, чиято цел е разглеждането на проблемите в международното управление на изкуствения интелект.

Измежду членовете присъстват ръководители на технологични компании, правителствени служители от Испания до Саудитска Арабия и академици от страни като САЩ, Русия и Япония. Примери за представители на компании са главните технологични директори на “Sony” (Хироаки Китано), „OpenAI“ (Мира Мурати) и „Microsoft“ (Наташа Крамптън). Участниците в консултативния орган произхождат от шест континента и имат различен опит, вариращ от базирания в САЩ експерт по изкуствен интелект Вилас Дхар до професор И Зенг от Китай и египетския адвокат Мохамед Фарахат.

В изявлението си Гутериш подчерта, че положителната страна от потенциала на ИИ е трудна за разбиране, както и че злонамерената му употреба може да подкопае доверието в институциите, да раздели хората в обществото и да бъде заплаха за демокрацията като цяло.

Откакто фирмата „OpenAI“ направи публичен продукта си „ChatGPT“ миналата година, интересът към ИИ се разпространи из целия свят, карайки изследователи да изразят загриженост относно рисковете от прилагането му.

Докато множество правителства работят за създаване и прилагане на закони за регулиране на разпространението на ИИ, изследователи и законодатели призовават за глобално сътрудничество по въпроса.

Органът на ООН ще издаде предварителни препоръки до края на тази година и окончателни до лятото на 2024 г. Непосредствените задачи на органа включват изграждане на глобален научен консенсус относно рисковете и предизвикателствата, както и укрепване на международното сътрудничество свързано с управлението на ИИ, заявиха от ООН.

Първото заседание на органа се състоя на 27 октомври.

Превод: Рая Георгиева

Източник