Военните фракции в Судан подновяват преговорите в Саудитска Арабия

0
262
Снимка на ООН/Алберт Гонсалес Фаран

Организацията на обединените нации приветства предприетите действия за подновяване на преговорите за прекратяване на продължаващия от месеци конфликт в Судан между суданската армия и съперничещите й паравоенни сили, в Джеда, Саудитска Арабия след като военните действия доведоха до смъртта на хиляди и предизвикаха хуманитарна криза в северната част на африканската страна.

Конфликтът в страната избухва в средата на април тази година, когато напрежението между суданската армия и паравоенните Сили за бърза подкрепа прерасна в открита война в столицата Хартум и на други места в източната част на африканската държава.

“Колосалната” хуманитарна криза

“Повече от шест месеца след започването на кризата в Судан, хуманитарната трагедия в страната продължава да се задълбочава с нестихваща сила. Преговорите в Джеда не бяха организирани достатъчно бързо”, заяви координаторът на ООН за спешната помощ Мартин Грифитс в свое изявление от 29.10. Той подчерта тежката ситуация, в която се намират суданските граждани: “Всеки девети човек е принуден да напусне своя дом, а хиляди са загубили животите си. Скоро близо  една трета от суданското население може да изпадне в продоволствена криза.”

Грифитс споделя обезпокоителните новини, че здравната система на Судан е в разруха, поради което са се развили епидемии, включително от холера. Също така съществува риск едно поколение судански деца да не може да получи пълноценно образование. “Ето защо тези разговори в Джеда са от решаващо значение: имаме нужда суданските въоръжени сили и Силите за бърза подкрепа да “преодолеят административните трудности”, заяви той.

“Досега 3,6 милиона души са получили хуманитарна помощ, но това са eдва 20% от хората, на които ООН се стреми да помогне”, обясни ръководителят на организацията за спешна помощ. Той сподели и своите притеснения за хуманитарните работници на суданска земя поради: „боеве, несигурност и бюрокрация.”

Необходимостта от всеобхватно прекратяване на огъня 

Междувременно, Интегрираната мисия на ООН за подпомагане на прехода в Судан също приветства подновените преговори в Джеда, които се подкрепят не само от Саудитска Арабия, а и от Съединените щати, Африканския съюз и африканския Междуправителствен орган за развитие (IGAD). В своето съобщение до пресата мисията изрази надежда, че: “този нов кръг от преговори води до изпълнение на Декларацията за ангажимент за защита на цивилното население на Судан, подписана на 11 май 2023 г., и до всеобхватно прекратяване на огъня, като всички те са два решаващи фактора за облекчаване на страданията на суданския народ.”

Мисията приветства и настоящите инициативи на широк кръг граждански участници, призоваващи за прекратяване на войната, като подчерта спешната необходимост от решение, което да доведе до възобновяване на демократичния политически преход.

Превод: Белослава Тенчева

Източници