Индия изпревари Китай като най-многобройната нация в света според ООН

0
342
india_izprevari_kitai_kato_naj-mnogobroinata_naciq_v_sveta_
Източник: Unsplash

Индия изпревари Китай като най-многобройната нация в света, според данни на ООН, публикувани в сряда.

Населението на Индия надхвърли 1,4286 милиарда, малко повече от 1,4257 милиарда души в Китай, според оценките от средата на 2023 г. от информационното табло на ООН за световното население. Цифрите на Китай не включват Хонконг и Макао, специалните административни региони на Китай и Тайван, показват данните.

Нарастващото население ще насочи правителството на министър-председателя Нарендра Моди да създаде работни места за милионите хора, които навлизат в работната сила, докато нацията предпочита да не се концентрира върху работата в земеделието. Индия, където половината от населението е на възраст под 30 години, се очаква да бъде най-бързо развиващата се голяма икономика в света през следващите години.

Третата по големина икономика в Азия сега е дом на почти една пета от човечеството – повече от цялото население на Европа, Африка или Америка. Въпреки че това е вярно и за Китай засега, това се очаква да се промени, тъй като населението на Индия се очаква да продължи да нараства и да достигне 1,668 милиарда до 2050 г., когато населението на Китай се очаква да се свие до около 1,317 милиарда.

„Историята на Индия е мощна. Това е история за напредъка в образованието, обществото, здравеопазването и канализацията, икономическото развитие, както и технологичния напредък“, каза Андреа Войнар, представител на Фонда на ООН за населението в Индия и директор на страната в Бутан относно доклада за състоянието на световното население.

Индия зае първото място, тъй като добави около 23 милиона бебета през 2022 г., докато населението на Китай започна да намалява за първи път от шест десетилетия с около 9,56 милиона новородени миналата година.

„Искам да ви кажа, че дивидентите от населението не зависят само от количеството, но и от качеството“, каза говорителят на китайското външно министерство Уан Уенбин в сряда в Пекин. „Населението на Китай е над 1,4 милиарда. Както посочи премиерът Ли Цян, дивидентът ни от таланти се формира и импулсът за развитие е силен.“

Като цяло световното население нараства с най-бавния си темп от 1950 г. насам, а предишните прогнози на ООН показват, че то може да нарасне до около 8,5 милиарда през 2030 г. от 8 милиарда миналата година и да достигне 9,7 милиарда през 2050 г., преди да достигне връх от около 10,4 милиарда през 80-те години и остава там до 2100 г.

ООН изчислява, че повече от половината от прогнозираното увеличение на световното население между 2022 г. и 2050 г. ще бъде концентрирано само в осем страни: Конго, Египет, Етиопия, Индия, Нигерия, Пакистан, Филипините и Танзания.

 

Превод: Десислава Събева

Източник: Bloomberg