0
279

Дружеството за ООН в България и Клуб “Европеистика” към Софийски университет “Св. Климент Охридски” имат удоволствието да ви поканят на панелна дискусия под надслов „#Inspire Inclusion: Участие на жените в обществените процеси”. Събитието ще се проведе в Огледалната зала на Софийски университет “Св. Климент Охридски” на 13.03.2024 г. от 19:00 ч.

“Вдъхнови за включване” е лозунгът на тазгодишния международен ден на жените. Всяко момиче, включило се в обществена дейност, е било вдъхновено от някоя изключителна жена, позната от историята или от най-близката социална среда. Всяко момиче, включило се в обществена дейност, е способно да вдъхновява близките си с идеята, че е важно жените да участват в различните сфери на живота.

Темата, която ние добавяме, е вдъхновението да гласуваме в предстоящите европейски избори. Имайки предвид, че правото на глас на жените е било извоювано с усилия, следва да го ценим и упражняваме, защото чрез него задаваме посока на обществено-политическите процеси и ставаме част от тях.

Откъде се черпи вдъхновение за гласуване? До голяма степен то е вътрешна потребност на просветения гражданин, но може да бъде и провокирано от борбата за избирателни права на жените на Балканите, от разгръщащото се представителство на гражданите в Европейския парламент, от участието на все повече и все по-млади жени в политическия живот на съвременна България .

Поканили сме три изключителни жени за участие в събитието. Две от тях, проф. д-р Мария Нейкова и доц д-р Юлия Захариева, вдъхновяват години наред поколения студенти от СУ „Климент Охридски“. Третата е Илина Мутафчиева, една от най-младите народни представителки в 49-то народно събрание, години наред активен член и мотор в дейностите на младежката секция на Дружеството за ООН.

Бъдете част от #Inspire Inclusion!

Заявете участие ТУК.