Ирина Бокова заклейми убийствата на трима журналисти в Хондурас

0
1262

04-11-journalist

Снимка: UNESCO

Вчера (15.06.), Генералният директор на ЮНЕСКО, Ирина Бокова, заклейми убийството на трима журналисти в Хондурас, повтаряйки, че убийствата на медийни работници не може да остават ненаказани.

„Осъждам убийството на Джакобо Монтойа Рамирез, Хуан Карлос Круз Андара и Джоел Акуилес Торес“, заяви Ирина Бокова. „Употребата на насилие, за да „замълчат“ журналистите не може да бъде толерирана, защото е и атака срещу обществото като цяло. Призовавам властите да сложат край на безнаказаността на престъпленията срещу журналисти и да се уверят, че извършителите на тези деяния биват изправяни пред правосъдието“.

Хуан Карлос Круз Андара, репортер от телевизия „Телепорт“, бе намерен намушкан до смърт в дома си в северния град Пуерто Кортес, на 23 юни, приблизително пет месеца, след като бе съобщил на полицията, че е получил смъртна заплаха.

Журналистът Джакобо Монтойа Рамирез бе застрелян у дома си в западния град Копан Руинас на 25 юни.

Джоел Акуилес Торес, собственик на местната телевизия Канал 67, бе застрелян, докато шофирал колата си в Таулабе, департамент Комаягуа, на 3 юли.

Генералният директор на ЮНЕСКО издава изявления за убийствата на медийни работници, в съответствие с Резолюция 29, приета от страните членки на ЮНЕСКО на Генералната конференция на Организацията през 1997 г., озаглавена „Осъждане насилието срещу журналисти“.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова