Ирина Бокова заклейми убийството на телевизионен говорител от Хондурас

0
990
UN Photo/Devra Berkowitz

UN Photo/Devra Berkowitz
UN Photo/Devra Berkowitz

ЮНЕСКО е агенцията на ООН, с мандат да защитава свободата на изразяване и свободата на печата. Ирина Бокова, Генерален директор на ЮНЕСКО, осъди убийството на телевизионния говорител, Рейналдо Паз Майес, от Комаягуа, Хондурас, миналата седмица и призова за цялостно разследване на случая.

„Властите трябва да разследват това престъпление, да установят мотивите зад него и да изправят извършителите пред съда. Това е важно за всички членове на хондураското общество, които, както всички останали хора, се нуждаят от свободни, разнообразни и независими медии, за да могат да взимат добре информирани решения,“ добави Ирина Бокова.

Рейналдо Паз Майес – основател на малкия местен телевизионен канал, RPM TV Канал 28,и водещ на новинарска емисия – бе застрелян, по време на тренировка, в открит спортен комплекс, на 15 декември. Получавал е анонимни смъртни заплахи, в продължение на дълъг период от време.

Ирина Бокова издава становища за убийствата на медийни работници, в съответствие с Резолюция 29, приета от членовете на ЮНЕСКО, по време на Генералната конференция на организацията от 1997 г., озаглавена „Осъждане насилието срещу журналисти“.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова