Северен полюс: Дядо Коледа с милиони писма

0
1286
256274-Peacekeeping
UN Photo/Marco Dormino

С идването на Коледа, само след няколко дни, Дядо Коледа и неговите помощници са заети с получаването на купища писма от децата по света. Според пощенската агенция на ООН писмата, адресирани до белобрадия старец, тази година са над 7 милиона.

Всемирният пощенски съюз (UPU) обяви данните си миналата седмица и според тях, всяка пощенска станция по света, полага допълнителни усилия, с идването на 25 декември, за да се увери, че всяко писмо, адресирано до Дядо Коледа и другите празнични образи – от Трите влъхви и Св. Николай до Дед Мороз – получават вниманието, което заслужават.

Въпреки че общият брой на писмата, обработени от елфите на Дядо Коледа, остава стабилен, канадските и френските пощи станаха свидетели на рекорден брой писма за миналата година, като големият обем е на път да се повтори и през 2014 г., твърдят от UPU, специализирана агенция на ООН.

Канадските елфи отговорили на писма, написани на повече от 30 езика, включително и на Брайл, много от които са били адресирани до Дядо Коледа, със собствения му пощенски код Н0Н 0Н0.

В Португалия, Дядо Коледа (Pai Natal) трябва да се увери, че около 2000 деца в неравностойно положение, ще сбъднат коледните си пожелания. Техните писма са публикувани на специален уеб сайт и са разпространени и в пощенските станции из цялата страна. Всеки може да „спонсорира“ писмо и да предложи на детето, което стои зад писмото, желания подарък. Пощите доставят тези пакети безплатно, от името на Дядо Коледа, разбира се.

„Играчките все още доминират като коледни желания, но молбите за дрехи, домашни любимци или дори братче или сестриче, се увеличават,“ заяви Изабел Таварес от пощите в Португалия.

Подобен модел е идентифициран и в Швеция, където пощенският офис на Дядо Коледа е получил около 22 000 писма миналата година.

„Дядо Коледа получава писма от деца от цял свят, много от Азия. Често желанията им включват щастие и добро здраве, а не играчки. Играчките са по-често сред желанията на европейските деца,“ казва Мария Ибсен от шведските пощи.

От другата страна на Атлантическия океан, 20 пощенски станции из САЩ, участват в програмата „Писма до Дядо Коледа“. В Ню Йорк, където всяка година се обработват около 500 000 писма, програмата е с прякор „Операция Коледа“ („Operation Santa”).

И тъй като за Дядо Коледа знае всеки, пощите често използват това време от годината, за да научат децата за значението на правилно адресираните писма, до любимия им белобрад старец.

Всемирният пощенски съюз, създаден през 1874 г., е разположен в Берн, Швейцария. Това е втората най-стара междуправителствена организация в света и е специализирана агенция на ООН от 1948 г.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова