Истории от архива: Одри Хепбърн за правата на децата.

0
127
UN Photo/John Isaac In 1989, the UN General Assembly adopted a Convention on the Rights of the Child without a vote. Seated from left to right are Under-Secretary-General for Human Rights Jan Martenson, UNICEF Goodwill Ambassador Audrey Hepburn and UNICEF chief James Grant.
Снимка на ООН/Джон Айзък През 1989 г. Общото събрание на ООН приема без гласуване Конвенция за правата на детето. Отляво надясно са седнали заместник-генералният секретар по правата на човека Ян Мартенсън, посланикът на добра воля на УНИЦЕФ Одри Хепбърн и директорът на УНИЦЕФ Джеймс Грант.

След Втората световна война прочутата актриса Одри Хепбърн оцелява благодарение на помощите от ООН през собственото си детство в Европа и като посланик на добра воля на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ) тя пътува до почти всеки регион на света.

Скоро след като става посланик на добра воля на мира на УНИЦЕФ през 1988 г., тя отива на мисия в Етиопия, където годините на суша и граждански протести са довели до непоносим глад.

След като посещава извънредни мисии на УНИЦЕФ, тя говори за тях в различни медии в САЩ, Канада и Европа за няколко дни, давайки по почти 15 интервюта на ден.

През декември 1954 г. Резолюция на Общото събрание на ООН призова света да въведе Всеобщ ден на детето. Двадесет и пет години по-късно световните лидери приеха Конвенцията на ООН за правата на детето.

След като е приет през 1989, Хепбърн изказва страстта реч, наблягайки на това, че “децата винаги, при всички обстоятелства, трябва да са първите да получат закрила и облекчение във времена на кризи и бедствия“.

Гледайте поредицата UN News #ThrowbackThursday, показваща ключови моменти от миналото на ООН. От скандални и почти забравени до световни лидери и глобални суперзвезди, запознайте се с 49 400 часа видео записи и 18 000 часа аудио хроника на Аудиовизуалната библиотека на ООН.

Вече можете да ни следвате и във Вайбър и Телеграм!

Превод и обработка: Борислава Ангелова

Източник: Stories from the UN Archive: Audrey Hepburn on children’s rights