Израелски войници признават за убийства на цивилни в Газа

0
933

Според информация на израелската организация „Breaking The Silence“ войници от израелската армия са убивали по своя воля цивилни палестинци, по време на войната в ивицата Газа миналата година. Организацията се позовава на анонимни показания от войници, служили на страната на Израел в продължилия 50 дни военен конфликт с палестинската групировка Хамас.

В конфликта са убити 2200 палестинци, сред които има стотици цивилни. Израелските жертви пък наброяват 67, от които 6 не са военни. Целта на „Breaking The Silence“ като организация е да показва на израелската общественост всекидневния живот на войниците и цивилното население в окупираните от Израел територии. В публикацията се твърди, че армията е променила нормите си на поведение, в резултат на което се е стигнало до ужасяващите своеволия.

„Абсолютно всичко в Газа е заплаха. Ако не видим някого да развява бял флаг, да крещи „предавам се“ или нещо подобно, то този човек е заплаха и имаме право да го застреляме“ – споделя сержант от израелската пехота. Други войници дори описват ситуациите, в които невинни цивилни са намерили смъртта си.

Израелската армия е предприемала десетки разследвания за установяване на военни злоупотреби. Според нея твърденията на „Breaking The Silence” са неоснователни, защото им липсват доказателства, а и трудно могат да бъдат разследвани. Израел на свой ред търси отговорност за убийствата от Хамас, обвинявайки групировката в използване на цивилни като живи щитове и изстрелване на ракети от цивилни райони.

Силно вероятно е информацията да затвърди още повече позицията на Палестина, че от Израел са извършени военни престъпления. Палестинската автономия наскоро се присъедини към Международния наказателен съд с надеждата престъпленията да бъдат разкрити.

 

Източници: AlJazeeraBreaking The Silence

Изготвил: Даниел Янев