УНИЦЕФ и ЕС започнаха доставянето на 80 тона хуманитарна помощ за Непал

0
1562

05-05-2015Nepal_Aid

Снимка: UNICEF/Kiran Panday

Хуманитарна помощ за нуждите на 1,7 милиона деца, пострадали при земетресението в Непал ще бъде доставена с въздушен транспорт в Катманду, столицата на Непал. Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ), работи заедно с Европейския съюз, за да се достави нужната помощ.

“УНИЦЕФ успя да реагира мигновено на нуждите на пострадалите при това унищожително явление“, заяви регионалният директор на УНИЦЕФ за Южна Азия, Карин Хълшоф. „Тези помощи спомагат за поддържането на медицинските грижи и работата на болниците. Те ще помогнат на най-уязвимите, включително ранените, нуждаещи се от спешна медицинска помощ.“

Според информация, обявена от УНИЦЕФ във вторник (5 май), предоставянето на помощта е възможно, благодарение на финансова подкрепа в размер на 400 000 евро от Дирекция „Хуманитарна помощ и гражданска защита“ на Европейската комисия. Един самолет вече е предоставил 40 тона животоспасяващи запаси, а вторият – с още 40 тона ще излети от Дубай за Катманду тази седмица.

Самолетите ще предоставят вода, санитарни и хигиенизиращи материали, за да се осигури хигиенизация и безопасност на водата, тъй като нарастват притеснения от разпространение на болести предавани чрез водата.

“Когато се случи едно бедствие, помощта е необходима бързо. ЕС и УНИЦЕФ в сътрудничество, успяха да реагират бързо, за да доставят жизнено необходими запаси на тези, които се нуждаят от тях, въпреки логистичните предизвикателства“, заяви Генералният директор на Дирекция „Хуманитарна помощ и гражданска защита“, Клаус Х. Соренсен. „Нашият принос ще изиграе важна роля в подпомагането на най-засегнатите от бедствието в Непал.“

Сътрудничеството между ЕС и УНИЦЕФ е част от предвидена помощ на стойност общо 6 милиона евро, която ЕС ще предостави. Държавите членки на ЕС са предоставили не само финансова помощ, но и запаси и материали и подкрепа на екипите, които се занимават с издирването и спасяването на пострадалите. ЕК е сред най-големите сътрудници в работата на УНИЦЕФ.

УНИЦЕФ си сътрудничи и с Министерството на здравеопазването и населението в Непал и Световната здравна организация (WHO), тъй като е необходима от спешна ваксинация, която да се осигури за половин милион деца, поради опасността от епидемия от шарка.

„Шарката е силно заразна и може да бъде смъртоносна. Ние се опасяваме, че може да се разпространи бързо сред децата в пренаселените лагери“, обясни представителят на УНИЦЕФ в Непал, Томоо Хозуми. „Ние работихме в продължение на десетилетия, за да се преборим с разпространението на шарка. Ако не действаме веднага, има опасност тя отново да стане една от най-големите опасности за децата, което би означавало и стъпка назад в съвместните ни усилия.“

Според статистики, правени преди земетресението, едно от десет деца в Непал не е ваксинирано срещу дребна шарка. Прибавяйки към това ефектът от липсата на подслон и санитарни условия, които също са важни фактори за разпространението на болестта, рискът от епидемия се увеличава.

След първата вълна от спешна помощ, екипите работят, за да имунизират деца под петгодишна възраст в три от най-гъсто населените райони в долината Катманду – Бхактапур, Катманду и Лалитпур. Дейностите ще продължат и през следващите седмици, за да обхванат 12 от най-силно засегнатите от земетресението райони.

„Правим всичко възможно, за да минимизираме опасността за децата, които вече преминаха през какво ли не“, допълни Хозуми.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Екатерина Димитрова