Климатична конференция, Перу: Председателят на Общото събрание призовава за климатични реформи

2
954
600243-SamKutesa
UN Photo/Evan Schneider

Планетата Земя се движи към „повратна точка“, предупреди председателят на Общото събрание на ООН, по време на Климатичните преговори на ООН в Перу, където призова световните лидери да предприемат спешни действия, за постигането на климатично споразумение, което да насърчи социално-икономическото развитие по устойчив начин.

По време на обръщението си в 20-та сесия на Конференцията на страните (СОР 20) по Рамковата конвенция на ООН за изменение на климата (UNFCCC), Сам Кутеса заяви, че климатичните промени заплашват самото съществуване на човечеството.

„Нашата родна планета се затопля. Концентрациите от парникови газове се увеличават. Снегът намалява. Ледът също намалява. Морското равнище се покачва. Засушаванията стават все по-дълги и все по-чести. Наводненията и свлачищата също се увеличават,“ добави г-н Кутеса.

„Няма съмнение, че човешката дейност носи основната отговорност за това. И именно поради тази причина, спешните действия за смекчаване и приспособяване, са неминуеми,“ допълни още Председателят на Общото събрание.

Началото на СОР 20 бе на 1 декември и обединява 196 страни по UNFCCC, която включва и Протокола от Киото от 1997 г. СОР 20 е опит да се изработи нов универсален договор, който да влезе в сила от 2020 г. Конференцията ще завърши този петък.

Като определи Конференцията в Лима за „решителна стъпка“ към постигането на всеобщо, трайно обвързващо споразумение в Париж, през 2015 г., г-н Кутеса подчерта нуждата от трансформиране на настоящите икономически и социални модели, в  нисковъглеродни, а после и климатично неутрални икономики.

„Надявам се, че резултатът ще бъде амбициозен и че ангажиментите, ще бъдат дръзки и смели,“ заяви г-н Кутеса.

На финала на обръщението си, г-н Кутеса заяви, че Общото събрание на ООН скоро ще започне и преговорите, за определянето на новия дневен ред за развитие, за периода след 2015 г.

„Усилията ни са насочени към преодоляване на трите измерения на устойчивото развитие – социални, икономически и природосъобразни – ясно свързани с това, което ни доведе до Конференцията в Лима,“ добави още г-н Кутеса.

Г-н Кутеса похвали правителството на Перу, за свикването на конференцията за подновяване на глобалния ангажимент, за справяне с климатичните промени, които си остават основен приоритет на 69-та Сесия на Общото събрание.

Днес се очаква Генералният секретар на ООН, Бан Ки-Мун, също да отправи своето послание, в рамките на конференцията.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова

 

Още публикации по темата:

“Климатична конференция, Перу: “Един гигатон” – инициатива за насърчаване на възобновяемата енергия”

„Доклад на ООН: Нужни са повече средства за адаптиране към климатичните промени“

„Климатичната конференция в Лима с устойчиви идеи“

„ООН: Преговорите в Лима – „трамплин“ за постигането на универсален договор“

Comments are closed.