ООН предупреждава за покачване на нелегалната миграция в Индийския океан

0
848
12-05-2014Indian_Ocean
Снимка: UNHCR/S. Alam

Повечето хора рискуват живота си, за да прекосят Индийския океан, на контрабандни лодки, въпреки големите рискове, включително перспективата за „ужасяващо насилие“. Това алармираха от ВКБООН.

По време на пресконференция в Женева, Уилям Спиндлър, говорител на ВКБООН, заяви, че около 54 000 души са предприели нередовни морски пътувания покрай югоизточната част на Азия, при Индийския океан, като 53 000 от тях, са напуснали Бенгалския залив и са се отправили към Тайланд и Малайзия.

Според ВКБООН, в действителност, е изчислено, че общо 120 000 души са предприели тези тайни пътувания, в целия Бенгалски залив, от началото на 2012 г. Цената на всеки пътник варива 1600-2400 щатски долара. В резултат на честота и цената на пътуването, контрабандистите са успели да придобият почти 250 милиона долара, само за последните три години.

„Очакваше се потокът от Бенгалския залив да достигне своя пик през октомври, когато водите са по-спокойни, особено след края на дъждовния сезон,“ обясни г-н Спиндлър. „Но напускащите този октомври, бяха много повече, сравнено с миналата година.“

Официалният говорител добави, че около 21 000 души от малцинството на мюсюлманите рохингя, които нямат собствена държава, и бангладешци, са отплавали от тогава – увеличение с 37%, спрямо същия период през миналата година. Около 10% най-вероятно са жени, докато една трета от пристигащите, според ВКБООН, в Тайланд и Малайзия, са непълнолетни деца под 18-годишна възраст.

Г-н Спиндлър предполага, че покачването в цифрите,е причинено от моментното състояние на Мианмар, където етническото напрежение и конфликтите, които принуждават рохингия, да напускат страната.

В същото време, по-голямата част от хората, опитващи да минат по вода, са го правили с помощта на контрабандисти, които при пристигането до крайната точка, държат хората, против волята им, докато семействата им не платят, за да бъдат освободени. В много случаи, мигрантите са държани в ужасни условия, понасяли са побоища, мъчения, дори ставали жертви на изнасилвания. След като мигрантите бъдат пуснати „на свобода“, биват изправени пред следващите премеждия – потенциално задържане от страна на местните власти, нелегален живот в „стрната-мащеха“, дори депортиране дори в родната им държава.

„Ситуацията е крайно обезпокоителна,“ заяви г-н Спиндлър.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова