Климатичната конференция в Лима с устойчиви идеи

3
800
161739-Samoa
UN Photo/Ariane Rummery

Международната общност „трябва да пише история“ относно климатични действия и изграждане на инерция, към постигането на ново и универсално споразумение, което да бъде прието през 2015 г. Това заяви вчера високопоставен представител на ООН, докато откриваше двуседмичната конференция на ООН, която се провежда в Лима, Перу.

„2014 година се очертава като една от най-горещите години в историята, а вредните емисии продължават да растат,“ заяви Кристиана Фигерас, изпълнителен секретар на Рамковата конвенция на ООН за изменение на климата (UNFCCC). Г-жа Фигерас отправи своето приветствието, при откриването на 20-та сесия на Конференцията на страните (COP 20).

„Тук в Лима, за да постигнем съгласие на високо ниво, трябва да очертаем няколко критични линии на действия,“ добави още г-жа Фигерас.

Според дневния ред на конференцията, държавите ще представят това, с което могат да допринесат за планираното споразумение за 2015 г., под формата на Национално планирани вноски (INDCs), в първата четвърт на 2015 г. Всичко това трябва да бъде направено преди конференцията през декември 2015 г., която ще се проведе в Париж, Франция, и където ще бъде финализирано ново споразумение за климатичните промени.

UNFCCC е международно споразумение, с което се изчислява какво може да се направи, за да се намали глобалното затопляне и за да се справим с неизбежното покачване на глобалните температури. СОР 20, която се провежда в перуанската столица до 12. Декември, обединява 196-те членки на UNFCCC, която включва и Протокола от Киото от 1997 г.

В течение на следващите две седмици, делегатите ще се опитат да изработят нов универсален договор, който да влезе в сила до 2020 г.

Предназначението на Конференцията в Лима е да осигури значителна яснота, относно това, което трябва да съдържат INDCs, включително за развиващите се страни, за които наборът от опции е голям.

По-конкретно, г-жа Фигерас заяви, че от делегатите се очаква не само да създадат чернова на споразумението, но и да очертаят техническите процеси, които стоят зад стъпките, придвижващи концепцията напред, но и да осигурят по-голяма яснота за това как ще се обработват финансите и технологиите.

„Трябва да консолидираме напредък при адаптирането, за постигане на политическо равенство, със смекчаване, като се има предвид спешната необходимост,“ заяви г-жа Фигерас. „Трябва да подобрим предоставянето на финансиране, най-вече за най-уязвимите. И накрая, трябва да стимулираме по-големи и конкретни действия, от страна на всички заинтересовани страни, за да се увеличи обхвата и да се ускори вземането на решения, които движат всички ни напред, при това по-бързо.“

„С успех във всички области, СОР 20/СМР 10 е на път да предложи много конкретни действия, преди 20200 г., както и да подготвят основите за постигане на солидно споразумение в Париж. При увеличение на амбицията за постигане на конкретни резултати, в крайна сметка изпълнението на дългосрочна визия за климатична неутралност, в търсене на стабилно развитие, ще донесе устойчивост за всички ни,“ заключи г-жа Фигерас.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова

Още публикации по темата:

“Климатична конференция, Перу: “Един гигатон” – инициатива за насърчаване на възобновяемата енергия”

“Бан Ки-Мун: Климатичната конференция в Перу, като основа на климатично споразумение”

“Климатична конференция, Перу: Председателят на Общото събрание призовава за климатични промени”

“Доклад на ООН: Нужни са повече средства за адаптиране към климатичните промени”

“ООН: Преговорите в Лима – “трамплин” за постигането на универсален договор”

Comments are closed.