ООН: Насилието в Ирак е убило 1 232 души, само за ноември

0
1207
10-20-2014Erbil_Iraq
Снимка: UNAMI

1 232 души – предимно цивилни – бяха убити при бума на насилие в Ирак, през ноември. Това заяви официален представител на ООН вчера, като призова политическите, религиозните и социалните лидери на Ирак, да се издигнат над различията си и да работят заедно за укрепване на демократичния процес.

„С почти 12 000 души убити, а почти 22 000 ранени, от началото на 2014 г., иракчани продължават да бъдат подлагани ежедневно на неописуем ужас – под формата на убийства, осакатяване, терор, принудително изселване, крайни форми на нетолерантност и бедност,“ заяви Николай Младенов, специален представител на Генералния секретар на ООН за Ирак.

Мисията на ООН за подпомагане на Ирак (UNAMI) съобщи, че броят на цивилните, убити и ранени, е близо три пъти по-голям от броя на членовете на иракските сили за сигурност. Броят на убитите граждани е най-малко 936 души, а ранените са не по-малко от 1 826. Цифрите при иракските сили за сигурност са следните – убитите са 296, въпреки че в това число не влизат пострадалите от операциите в Анбар, а ранените са 608.

Най-засегнатата провинция е Багдад, където жертвите сред цивилно население са 1 253, включително 332 убити. Въпреки че общият брой на регистрирани произшествия, регистриран в Анбар, е по-нисък, повече хора – общо 402 – са били убити.

Мисията получава данните за жертвите в провинция Анбар, от Дирекция Здравеопазване и в някои случаи, UNAMI може само частично да потвърди определени инциденти. UNAMI също получава, без да може да се провери, съобщения за голям брой жертви, загинали от вторични ефекти, вследствие насилието, след напускането на домовете им.

Цифрите, дадени от UNAMI, които са консервативни и които може да не отговарят на действителния брой, трябва да бъдат определяни като абсолютния минимум.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова