Бан Ки-Мун назначи Специален координатор за Ливан

0
1342
598631Sigfrid_Kaag
UN Photo/Loey Felipe

Генералният секретар на ООН, Бан Ки-Мун, назначи Сигрид Кааг от Холандия, за Специален координатор за Ливан. Това съобщи говорител на ООН, вчера.

Според публикуваното прессъобщение, г-жа Кааг ще допринесе за новата си роля, чрез „богатия си опит“ в политически и хуманитарен аспект, както и чрез разбирането си за дипломатическия свят, следствие от нейните услуги в различни региони, включително и Близкия изток.

Преди новото си назначение, г-жа Кааг е била Специален съветник на Генералния секретар, а преди това е заемала и позицията на Специален координатор на съвместната мисия на ООН и Организацията за забрана на химическите оръжия. Целта на мисията е била да елиминира програмата за химически оръжия на Сирийската арабска република, от октомври 2013 г. до септември 2014 г.

В момента в Ливан се наблюдава президентски вакуум, след като мандатът на Мишел Слейман, изтече на 25 май. Служители на ООН, както и Съветът за сигурност, многократно призоваваха ливанския парламент,  да избере нов лидер своевременно.

Сред настоящите проблеми на Ливан са и подновените терористични заплахи и нарастващото население от бежанци, резултат от конфликта в съседна Сирия.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова