Конференция на ООН в Доха за борба срещу киберпрестъпленията и по-безопасен дигитален свят

0
1147

531339-internetПрез изминалата седмица в столицата на Катар, Доха, се проведе Конференция на ООН относно киберпрестъпленията. Експерти в областта обсъждаха възможни партньорства между публичния и частния сектор, за да създадат по-безопасна среда в интернет, съобщава UN News Centre.

„Киберпрестъпленията са се превърнали в огромна заплаха за сигурността както на цели държави, така и на отделните индивиди“, заяви Лойде Лунгамени, директор на Отдела за организирана престъпност и нелегален трафик към Служба на ООН по наркотиците и престъпността (СНПООН). Тя предупреди събралите се на Тринадесетия конгрес на ООН за превенция на престъпления и правосъдие, че в близко бъдеще, поради непрекъснато нарастващото потребление на интернет в глобален мащаб, ще е трудно да си представим интернет престъпление и каквото и да е престъпление, за което да няма доказателство на електронен носител.

Според СНПООН, заплахите за интернет сигурността рязко са се увеличили през последните години и киберпрестъпността вече засяга повече от 431 милиона души по света.

Киперпрестъпността има множество форми, като най-често срещаните са свързани с престъпления, засягащи идентичността. Това се случва чрез примамване на потребителите в интернет да разкрият личните си данни, използване на софтуер, който да разбие защитата на компютър и да събере лични данни и персонална информация и хакерство (незаконен достъп до чужда компютърна система).

Престъпниците използват подобни методи, за да си осигурят достъп до информация за кредитни карти или пари. Освен това, интернет създава предпоставка и за друг тип престъпления като плагиатството и нарушаване правата на интелектуалната собственост, както и разпространение на порнографски материали с участието на деца.

За последните две години, в рамките на Програмата за борба с киберпрестъпленията, СНПООН е оказала техническа подкрепа на правосъдните органи в три региона в света – Източна Африка, Югоизточна Азия и Централна Америка. Службата акцентира на факта, че развиващите се страни нямат необходимия капацитет да се борят с интернет престъпленията и техните различни форми, а престъпници се възползват именно от подобни слабости в мерките за сигурност.

СНПООН работи с международни партньори като Международния телекомуникационен съюз, Секретариата на Общността, Световната банка, ИНТЕРПОЛ, ЕВРОПОЛ.

На друга среща, Джинионк Чънг, старши съветник в Световната банка, подчертава колко важно е за международните организации и техните партньори да се борят срещу киберпрестъпленията. „Всички ние знаем, че интернет престъпленията не са лесен проблем, с който можем да се справим. Но ако не правим нищо по въпроса, само защото е трудно, това ще доведе до други рискове“, добави още Чънг.

Той подчертава и че целта на Световната банка в борбата срещу киберпрестъпленията е „да се изградят възможности между отговорните лица, законодателите, прокурорите, разследващите органи и гражданското общество в развиващите се страни в областта на политиката, законодателството и правосъдието“.

Председателят на Програмата за борба с киберпрестъпления в Съвета на Европа, Александър Зегер, заявява в друга сесия, че изграждането на възможности за борбата срещи интернет престъпността е ключово.

Частният сектор също трябва да се включи в борбата срещу киберпрестъпленията и повреме на друго събитие от конференцията, с участието на Microsoft Corporation, бе обсъдено партньорството между публичния и частния сектор.

Председателят на Отдела за дигитални престъпления на Microsoft за Близкия изток и Африка, Дейл Уотърман, заяви: „Ние се опитваме да създадем по-безопасен интернет свят за нашите клиенти“. Microsoft се фокусира върху уязвимото население, към което се включват по-младите и незапознати с технологиите, както и по-възрастните“, обясни Уотърман.

 

Източник и снимка: UN News Centre