Афганистан: ООН осъди нападението в Джалалабад

0
977
03-04-2015Ivan_Rights
UN Photo/Jean-Marc Ferré

Помощникът на Генералния секретар на ООН по правата на човека, Иван Шимонович, категорично осъди „бруталния“ самоубийствен атентат, който според сведенията е убил най-малко 35 души и рани над 100 други, в афганистанския град Джалалабад, вчера (18.04.).

Според съобщения в медиите, самоубийственият атентат е бил насочен към хора, чакащи пред банка в центъра на града, включително държавни служители и силите за сигурност на персонала, които взимали заплатите си. Сред убитите и ранените са били деца, а впоследствие атаката бе последвана от най-малко два други атентати късно през деня.

В прессъобщение, издадено от Службата на ООН на Върховния комисар по правата на човека (OHCHR), Иван Шимонович, който в момента е на посещение в източния афганистански град, каза, че след нападението веднага се е срещнал с изпълняващия длъжността губернатор, местен полицейски началник и военен командир, за да изрази „искрените съболезнования“ на ООН.

През първите три месеца на 2015 г., общите цивилните жертви и наранявания, последваха рекордно високите нива на 2014 г., според последните данни, оповестени от Мисията на ООН за оказване на помощ  в Афганистан (UNAMA). Между 1 януари и 31 март, Мисията е документирала 655 смъртни случая и 1155 ранени с произшествия, причинени от самоубийствени атентати, останали наравно с нивата от 2014 г.

„Използването на самоубийствени бомби и други устройства, по такъв безразборен начин от бунтовнически групи, несъмнено представлява военно престъпление“, продължи Иван Шимонович.

„Лицата, които отговарят за организирането или извършването на подобни атаки, трябва да бъдат изправени пред правосъдието.“

 

Източник и снимка: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова