Специалният пратеник на ООН за мира в Близкия изток приветства освобождаването на палестинските данъчни приходи

0
1114
612303Nickolay
UN Photo/Yubi Hoffmann

Служителят на Организацията на обединените нации, натоварен с координиране на мирния процес в Близкия изток, приветства съобщението, че е постигнато споразумение за освобождаването на палестинските данъчни приходи от израелските власти – ход, в съответствие с Протокола от Париж.

„Задържането на тези приходи за над четири месеца подкопа стабилността на палестинските институции и способността на правителството на премиера Хамдалах, за изплащане на заплати в публичния сектор и осигуряване на необходимите услуги“, каза Николай Младенов, Специален координатор на ООН за близкоизточния мирен процес, в изявление, публикувано по-рано вчера (18.04.).

Според неотдавнашен брифинг на Съвета за сигурност на предшественика на Младенов, Робърт Сери, от 26 март размерът на удържаните приходи, бе добавен до над 400 милиона долара, което помогна за задълбочаване на финансовата криза на палестинската автономна власт.

„Това споразумение е важна стъпка в правилната посока и за двете страни“, допълни още Николай Младенов в изявлението си.

Николай Младенов, чийто мандат включва представляване на Генералния секретар и ръководене на системата на ООН във всички политически и дипломатически усилия, свързани с мирния процес, също координира хуманитарната помощ и развитие работата на агенциите и програмите на ООН, в окупираната палестинска територия, в подкрепа на палестинската власт и палестинския народ.

 

Източник и снимка: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова